Er zijn misleidende apps in omloop die gratis proefabonnementen aanbieden. Deze apps brengen na het eindigen van die periode onaangekondigd honderden euro’s in rekening. Google heeft inmiddels meer dan 172 van dit soort apps verwijderd uit de Google Play Store. Vele van deze apps werden al honderden miljoenen keren gedownload.

oplichting onbekende telefoonnnummers 

Oplichting

Een goed voorbeeld van een ongewenst abonnement was de app ‘Voice Recording Free’. De app bood je eerst een gratis proefperiode aan voor drie dagen. Vervolgens werd na die drie dagen een onwetend abonnement afgesloten voor €265,- per maand. Hiermee verwijderde je echter alleen maar de advertenties van de app. Je kreeg er geen extra functies bij. De app is inmiddels verwijderd uit de Google Play Store. Ook zijn er apps verwijderd die verschillende vormen van phishing software bij zich droegen.

 

Tips voor het veilig downloaden en gebruiken van apps: 

1. Lees de recensies

De recensies zijn meestal een betrouwbare bron of een app goed werkt en hoe tevreden de gebruikers zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het gemiddeld aantal sterren dat de app krijgt van de gebruikers.

 

2. Controleer waar de app toegang tot heeft

De app kan bijvoorbeeld toegang vragen tot je contactenlijst of je opslagruimte op je telefoon. Dit is vaak niet nodig om de app goed te laten functioneren. Dit doet de app om jouw gegevens in handen te krijgen, om die weer door te verkopen aan diensten van derden. Ook kan je per app bepalen waar het toegang tot krijgt. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Dit doe je zo:

Android

Ga via Instellingen -> Apps -> Toestemmingen/App-machtigingen. Hier kan je per categorie kiezen welke app daar toegang tot krijgt en welke niet. Hou er wel rekening mee dat sommige apps niet meer helemaal zoals bedoeld zullen werken nadat je bijvoorbeeld een basisfunctie van de app hebt uitgeschakeld.

 

Voor Android gebruikers

 

iOS

Ga naar Instellingen -> Privacy. Nu zie je alle categorieën waar apps toegang tot kunnen krijgen. Selecteer bijvoorbeeld Foto’s. Hier staan alle apps die om toegang tot je foto’s hebben gevraagd. Klik bijvoorbeeld op Facebook. Dan heb je de keuze tussen ‘Nooit’ en ‘Lezen en schrijven’. Bij ‘Nooit’ kan de app op geen enkel moment meer bij die machtiging. Je kan dan bijvoorbeeld ook geen foto’s meer op Facebook zetten vanaf je telefoon.

  

Voor iOS gebruikers

 

3. Check voor verborgen kosten bij de appbeschrijving

Bij een gratis app is de kans groot dat je moet betalen voor bepaalde functies. Ook kan er gevraagd worden om een gratis proefperiode te starten, waarna je handmatig dat abonnement na die periode moet uitzetten, anders is de kans groot op onverwachte kosten. Ook zijn er bij gratis apps vrijwel altijd advertenties aanwezig. Deze kunnen je doorsturen naar een malafide website, waarna je kans hebt op een virus.

 

  

4. Download alleen via Google Play of de App Store

Als je apps buiten de officiële appstores downloadt, is de kans groter op ongewenste virussen of malware via advertenties. Download ook altijd de laatste versie van de apps als er een update beschikbaar is. Hier kan een belangrijke beveiligingsupdate bij zitten. Zet automatisch downloaden aan, zo ben je er altijd van verzekerd dat je de laatste versie hebt.

Dat doe je zo:

Android

Ga bij Android naar de Play Store -> Menu linksboven -> Mijn apps en games. Selecteer vervolgens een app die geüpdatete moet worden. Daarna tik je rechtsboven op de drie stippen, waarna je Auto-update aan of uit kan zetten. Je kan er ook voor kiezen om alleen meldingen over de update weer te geven, dan bepaal je zelf wanneer je wilt updaten.

 

Voor Android gebruikers

 

iOS

Ga naar Instellingen -> iTunes en App Store. Zet hier de schakelaar bij App-updates aan of uit. Dit geldt gelijk voor alle apps.

 app updates

Voor iOS gebruikers