5 tips om duurzamer met je smartphone om te gaan!

Goed voor het milieu én je portemonnee.

Onze generatie zal altijd praten over het leven vóór corona en na corona. Tijdens corona ondervonden we allemaal de voordelen van het wegvallen van het vliegverkeer, de files en smog boven miljoenensteden. Veel mensen vragen zich nu af hoe de duurzame levensstijl te behouden ook na corona? Zou jij jouw ecologische voetafdruk meer willen verkleinen? Dan hebben wij 5 tips hoe je duurzamer met je smartphone zou kunnen omgaan.

 

Tip 1: Vervang kapotte onderdelen

Een eerste reactie bij een kapotte smartphone is vaak: ‘ik moet een nieuwe hebben’. Er zijn echter veel bedrijven die onderdelen kunnen vervangen. Het is heel eenvoudig om de batterij of de camera te laten vervangen van de meeste toestellen. Smartphones zijn tegenwoordig gebouwd op een gemiddelde optimale levensduur van 2 á 3 jaar, daarna kunnen onderdelen versleten raken. Onderzoek voordat je een nieuwe smartphone aanschaft, eerst of je onderdelen kunt vervangen. Daarnaast is het raadzaam om een stevig telefoonhoesje te gebruiken. Zo voorkom je dat je onderdelen moet vervangen nadat je hem één keer hebt laten vallen.

 

 

Afbeelding

Tip 2: Lease en recycle je smartphone

Het is ook mogelijk om de nieuwste smartphone te leasen en het na de leaseperiode weer in te leveren. sTN werkt samen met een leasemaatschappij die gebruikte telefoons grootschalig opnieuw tweedehands in de markt zet. Zo is het toch mogelijk om iedere 2 jaar de nieuwste smartphone te nemen zonder je oude telefoon meteen bij het grofvuil te doen. Let wel dit geldt niet voor consumenten, maar voor bedrijven die minimaal 5 toestellen afnemen.

 

Tip 3: Lever je (kapotte) smartphone in bij een inleverpunt

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat maar liefst 42% van alle toestellen ongebruikt in een la terecht komt. Dit is zonde, want er zitten veel materialen in die hergebruikt kunnen worden. In je smartphone zitten namelijk allerlei kostbare grondstoffen, zoals goud. Om te voorkomen dat deze mineralen het milieu vervuilen, kun je je apparaat naar een organisatie brengen die ze recyclen en weer hergebruiken, zoals Wecycle en closetheloop. Zo zorg je ervoor dat je oude smartphone op de juiste manier hergebruikt wordt.

 

 

 

Tip 4: Koop een refurbished toestel

Heb je toch echt een nieuw toestel nodig? Kijk dan naar refurbished toestellen. Dit zijn smartphones die onderdelen gebruiken van een ouder toestel. Zo krijgen ze een tweede leven en draag jij bij aan een duurzamere economie.

 

Tip 5: Zet de energiebesparende modus aan

Vrijwel elke smartphone heeft een optie om minder energie te verbruiken. Meestal gebeurt dit bij een bepaald percentage van de batterij. Stel de modus in dat hij eerder in gaat. Zo hoef je nooit meer in paniek naar je oplader te zoeken.

Voor een duurzamere smartphone kan je al beginnen bij het verlengen van je batterijduur! Hoe doe je dat?

  • Hou je scherm gedimd.
  • Sluit apps af die je niet gebruikt, vaak verbruiken deze nog energie op de achtergrond.
  • Zet je mobiele data uit als je het niet gebruikt, ook dit slurpt energie.
  • Laadt je telefoon op bij 40%. Het helemaal leeg laten lopen van je telefoon gold voor oudere batterijtypen, niet meer voor de huidige standaarden.
  • Kijk waar je apps toegang tot hebben. Vaak gebruiken apps op de achtergrond een functie van je smartphone, zoals je locatie. Dit uitschakelen bespaart ook veel op je batterij.

Terug naar het nieuwsoverzicht