5G ontwikkelingen in Nederland: almost ready!

5G, het komt er nu echt bijna aan in Nederland. Nadat Vodafone als eerste in Nederland het supersnelle netwerk introduceerde, zijn er weer veel spannende ontwikkelingen geweest op het gebied van 5G. Hoe staat elke provider er nu voor? Waar moet je rekening mee gaan houden de komende tijd? En de grootste vraag: wanneer kan iedereen eindelijk gebruikmaken van de supersnelle mobiele internetverbinding?

De voordelen van 5G

5G gaat snel voor eindeloze mogelijkheden zorgen. Denk aan de hele dag op het hoogste niveau gamen, muziek livestreamen, je woning slim bedienen of je gezondheid checken met je smartphone! De betrouwbaarheid van dit netwerk wordt ongeëvenaard. Dankzij de slimme en dynamische vorm is de verbinding veel stabieler. Iedereen gaat hier van profiteren. Consumenten én bedrijven. Dankzij 5G kan er meer geïnnoveerd worden met Internet Of Things. Denk aan het efficiënter maken van je leveringsketen en het optimaliseren van processen. Ook kan je bijvoorbeeld je producten veel beter beveiligen door middel van chips die heel precies kunnen meten waar een product zich bevindt. Heel veel informatie kan real-time naar je gestuurd worden. Innovatie staat om de hoek!

Afbeelding

Wanneer kan ik gebruik maken van het 5G-netwerk?

Verschillende telecomproviders zijn zich op dit moment aan het voorbereiden op 5G. Abonnementen worden 5G ready gemaakt en de nieuwste toestellen zijn al op de markt. Daarnaast is op dinsdag 20 juli 2020 bekend geworden dat KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo toegang krijgen tot de frequenties van 5G. Dit betekent dat deze providers zich nu definitief kunnen gaan richten op het aanbieden van het 5G netwerk. We moeten echter nog even geduld hebben! Het Agentschap Telecom meldt dat er nog geen specifieke datum is waarop 5G daadwerkelijk actief is in Nederland.

Toch is er genoeg om naar uit te kijken! Daarom een overzicht waar de belangrijkste providers van Nederland momenteel staan met de 5G-ontwikkelingen:

Vodafone

Vodafone heeft als eerste provider het 5G netwerk actief in Nederland. Inmiddels is het netwerk in 80% van Nederland te gebruiken. Bij alle Red abonnementen (of Start abonnementen met 5G add-on) zit 5G standaard in het pakket . Bij Vodafone kan je zelfs in het buitenland al genieten van 5G! In Duitsland en China is het netwerk al te gebruiken, Turkije, Groot-Brittannië, Spanje en Italië volgen snel.

Afbeelding

KPN

Sinds oktober 2019 zijn alle KPN abonnementen al 5G ready. Zonder extra kosten kan iedereen gebruik maken van het krachtige netwerk. In een paar KPN winkels kan je al ervaren hoe snel 5G is in vergelijking met 3- en 4G, zoals in Amsterdam en Rotterdam Alexandrium. De grootste provider van Nederland heeft de nieuwste 5G ready toestellen al in huis. Daar valt ook de Samsung S20 serie onder. Deze toestellen ondersteunen 5G en zijn ook bij sTN te bestellen!

T-Mobile

T-Mobile heeft op 28 juli 5G gelanceerd in grote delen van het land! Net zoals bij Vodafone verwachten ze eind 2020 landelijke dekking van het nieuwe, snelle netwerk. Ook voor ondernemers is T-Mobile helemaal 5G-ready. Heb je een @Work Unlimited of @Work Unlimited Plus abonnement? Dan krijg je binnen een paar dagen toegang tot het 5G-netwerk. Ga je nou op zakenreis naar het buitenland? Ook dan ben je bij T-Mobile aan het juiste adres.

UPDATE: Op 6 oktober heeft T-Mobile alle @Work (met uitzondering van de basic bundels) 5G ready gemaakt. Dit houdt in dat als je een 5G toestel met een @Work abonnement hebt, het 5G netwerk automatisch op je smartphone wordt geactiveerd. 

Kortom, de telecomproviders zijn op volle toeren aan het werk aan de vijfde generatie mobiel internet. Nog even geduld, maar we zijn er klaar voor!

Terug naar het nieuwsoverzicht