Bandbreedte: wat is het én waarom is het zo belangrijk?

Leestijd: 4 minuten.

Snel en stabiel internet, het klinkt als muziek in de oren. Helaas komt een haperende ZOOM verbinding nog regelmatig voor, zowel thuis als op kantoor. Je denkt een goed internetverbinding te hebben maar in werkelijkheid valt dit tegen. De bandbreedte speelt hierin een belangrijke rol. Maar wat betekent is dit eigenlijk én waarom is het zo belangrijk?

In dit artikel vertellen wij alles wat jij als ondernemer moet weten over bandbreedte.

 

 

 

 

Bandbreedte, wat is het?

Bandbreedte is de hoeveelheid data die tegelijkertijd via een internetverbinding verstuurd –en ontvangen kan worden. Het kan dus gezien worden als de doorgeefcapaciteit van de internetverbinding. De bandbreedte geeft weer hoe snel een website laadt, hoe snel je een bestand verstuurt of hoe lang downloaden van een bestand van het internet duurt. Dus hoe hoger de bandbreedte is, hoe sneller gegevens kunnen worden overgedragen én hoe stabieler je internetverbinding zal zijn. De bandbreedte wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mbit/s). Met de steeds groeiende bandbreedte die beschikbaar komt, wordt het werken met Gbit/s zelfs normaal.

 

Bandbreedte vs. internetsnelheid

Bandbreedte is iets anders dan je internetsnelheid, het bepaalt hoe snel je internetverbinding is. Het heeft dus zeker met elkaar te maken. In theorie bepaalt de internetsnelheid hoe snel je internet verbinding kan zijn. De bandbreedte bepaalt daarentegen hoe snel je internetverbinding daadwerkelijk is. Wanneer je de internetverbinding deelt met anderen, bijvoorbeeld met het kantoor naast je, heb je minder bandbreedte tot je beschikking. Dit resulteert weer in trager internet.

Nu hoor ik je denken, maar ik deel mijn internet toch helemaal niet… Veel kabel -en koper netwerken deel je de internetaansluiting wel degelijk. Iedereen snoept van dezelfde banbreedte. Dit is bij glasvezel (vaak) niet het geval, deze verbinding is een stuk stabieler. Hierover later meer, onder Kabel vs. Glasvezel.

 

Sneller en stabieler internet

Hoeveel apparaten zijn er in jouw bedrijf verbonden met het internet? Dit zijn niet alleen computers, maar ook telefoons van medewerkers en bezoekers die gebruik maken van Wifi. Waarschijnlijk bel je via internet (VoIP) en zijn er bijvoorbeeld één of meerdere TV’s met narrowcasting. Maar denk ook zeker aan hoe het alarm geregeld is, en ga zo maar door. Als je deze optelsom maakt kom je al snel op een hoog aantal apparaten. Al deze verbonden apparaten hebben een deel van jouw internetverbinding nodig: de bandbreedte. Hoe hoger de bandbreedte, hoe meer apparaten stabiel internet hebben. Daarnaast heb je voor het streamen van HD films een hogere bandbreedte nodig dan voor het versturen van een e-mail.

 

 

Welke bandbreedte heb ik écht nodig?

Het internetpakket dat bij jou past hangt af van jouw persoonlijke situatie. Voor iedereen wordt ‘snel internet’ anders ervaren. Om te bepalen hoeveel internet je nodig hebt stel je jezelf allereest de volgende vragen:
1. Waar gebruik ik het internet voor?
Zoals eerder gezegd verbruikt het versturen van een e-mail een stuk minder internet dan het downladen van grote bestanden.
2. Met hoeveel apparaten gebruik je tegelijk internet? En met hoeveel mensen?

Na het beantwoorden van de bovenstaande vragen kun je voor jezelf nagaan wat voor gebruiker je bent.

Eenmanszaak / kleine onderneming (tot 100 Mbit/s)

Een eenmanszaak of klein kantoor met een paar medewerkers waar het internet vooral wordt gebruikt voor eenvoudig web-en e-mailgebruik. Er wordt met weinig apparaten tegelijk gebruik gemaakt van het internet.

Onderneming tot 15 personen (100-200 Mbit/s)

Een middelgrote onderneming waar internet veelvuldig wordt gebruikt op meerdere apparaten tegelijk. Met deze internetsnelheid kun je videobellen met een klant, razendsnel bestanden downloaden of een back-up naar de cloud maken.

Grote onderneming (vanaf 200 Mbit/s)

Als je écht snel internet wil dan heb je 150 Mbit/s nodig. Je kunt bouwtekeningen in hoge resolutie maken en tegelijkertijd grote bestanden downloaden. Op alle 30 werkplekken wordt op meerdere apparaten tegelijk gebruik gemaakt van het internet, dit alles zonder problemen. Met deze snelheid heb je nooit meer een haperende ZOOM verbinding of een bestand dat uren moet downloaden.

 

 

 

En hoe zit dit nu met thuiswerken?

Eigenlijk niet veel anders. Ook hier is het feitelijk tellen van apparaten en personen. Ga daarnaast voor jezelf na waarvoor het internet thuis gebruikt wordt. De verbinding met kantoor (als je bijvoorbeeld met een VPN werkt) en video-bellen, zoals Teams, Skype of Zoom hebben veel invloed op de internetcapaciteit. Vergeet daarnaast ook zeker je huisgenoten niet. Met een gamende zoon, Netflixende dochter en videobellende echtgenoot wordt je netwerk thuis flink belast. Dit is allemaal capaciteit die verdeeld moet worden. 

Kabel vs. Glasvezel

Glasvezel, de grote internetproviders houden er maar niet over op. Maar wat is nou écht het voordeel van glasvezel ten opzichte van de kabelverbinding? Het grote voordeel van glasvezel is dat je altijd de hoogst mogelijke internetsnelheid haalt. De topsnelheid van glasvezel zit momenteel al op 1 Gbit/s, terwijl dat bij de kabel vaak veel lager is, maar gelijke snelheden makkelijk kan halen. Let wel op: wat er kan is niet altijd wat je krijgt, let daarom goed op wat je afsluit. 

Tevens zijn bij glasvezel de download - en uploadsnelheid even hoog. Hierdoor download je eenvoudig zware programma’s op je computer en plaats je zonder problemen grote bestanden is de Cloud. Daarnaast deel je, zoals eerder gezegd, bij een kabelaansluiting de aansluiting vaak met de buren. Hoe meer mensen er dan online zijn, hoe lager je snelheid. Met glasvezel heb je daar een stuk minder last van, deze loopt altijd direct naar jouw voordeur, zonder onderbrekingen.

Is er Glasvezel mogelijk bij mij op de zaak?

Helaas zit er wel een groot nadeel aan glasvezel: het is nog niet overal beschikbaar. Glasvezel is een nieuw netwerk dat stap voor stap wordt aangelegd, dit gaat gelukkig in een rap tempo. Of er glasvezel beschikbaar is bij jou op kantoor hangt dus af van de locatie.

Laat je echter niet misleiden door het woord 'Glasvezel'. Op dit moment zijn er namelijk veel aansluitingen die op het eerste gezicht kabelaansluitingen (coax) lijken, maar eigenlijk glasvezel zijn. Bij Ziggo gaat het internetsignaal grotendeels via glasvezel van A naar B. Alleen voor het laatste stukje, en in je huis/kantoor wordt de coaxkabel nog gebruikt. Echter heb je hierbij wel gewoon hetzelfde supersnelle internet.  

Een van onze adviseurs kijkt graag met je mee of glasvezel bij jou thuis –of op kantoor beschikbaar is:

Plan een afspraak    >> 

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht