De beste wachtwoord manager apps en waarom ze jou wél helpen

Een wachtwoordmanager is veilig, betrouwbaar en snel te gebruiken. Toch staan veel mensen nog argwanend tegenover dit soort apps. Een app die al mijn wachtwoorden op één plek opslaat… dat kan nooit veilig zijn. Toch is het dit juist wel.

Wij prikken vijf fabels door over wachtwoordmanagers waarom ze wél veilig zijn om te gebruiken.

 

Fabel 1

Wachtwoordmanagers zijn niet veilig en betrouwbaar

Je komt steeds meer berichten tegen over gehackte websites en gelekte informatie. Wat nou als de wachtwoordmanager ook wordt gehackt? Dit soort apps nemen extra stappen om ervoor te zorgen dat cybercriminelen er niet bij kunnen. Een goede wachtwoordmanager voldoet aan deze eisen:

  • Het kent je masterwachtwoord niet. Dit is het wachtwoord dat je gebruikt om in te loggen op de app.

  • Het versleuteld automatisch al je data.

  • Het slaat geen data op op hun eigen servers.

Fabel 2

De app is niet 100% veilig, dus ik moet hem niet gebruiken

De programma’s zijn nooit 100% beveiligd, dat klopt. Het onthouden en gebruiken van hetzelfde wachtwoord is echter ook niet veilig. Met een wachtwoordmanager kan je voor elk account een uniek wachtwoord aanmaken. De app onthoud het voor je. Je kan de wachtwoorden bijvoorbeeld vaak integreren met Chrome. Hierdoor vult de app je wachtwoorden automatisch in. Hiervoor moet je wel de app openen met je masterwachtwoord.

Fabel 3

Het opslaan van al mijn wachtwoorden op één plek maakt het kwetsbaar

Het lijkt misschien alsof alles op één plek staat, maar eigenlijk staat elk wachtwoord apart opgeslagen. Als hackers al bij je gegevens zouden kunnen, kunnen ze de wachtwoorden niet zien. Deze zijn namelijk allemaal apart versleuteld. De enige manier waarop de hackers jouw wachtwoorden kunnen zien, is door middel van het masterwachtwoord, en die weet alleen jij.

Fabel 4

Ik onthoud alles zelf wel, dat is veiliger dan dat technologie dat voor mij doet

Je geheugen is soms niet zo sterk. Daarom is het beter te vertrouwen op de manager. Deze onthoud alles voor jou, waardoor jij niet elke keer op het ‘wachtwoord vergeten?’ linkje hoeft te klikken. Ook als je variaties op hetzelfde wachtwoord gebruikt, is het onmogelijk om al je accounts te onthouden. Hackers kennen de gewoonte van variaties op wachtwoorden gebruiken ook, dus dat is sowieso niet aan te raden. De meeste apps kunnen geïnstalleerd worden op al je apparaten en zullen dus automatisch je wachtwoorden invullen, en alleen als jij dat wilt.

Fabel 5

Het kost te veel tijd om al mijn wachtwoorden in te voeren

Het klopt dat je sommige wachtwoorden handmatig in zal moeten voeren. De meeste apps hebben echter de optie om je wachtwoorden vanuit Google, of een andere plek waar al wachtwoorden automatisch voor je zijn opgeslagen, te integreren. Je kan ook beginnen met het opslaan of aanpassen van je wachtwoorden van je meest gebruikte websites. Het zijn vaak de gebruikersnamen en wachtwoorden van accounts die wij niet gebruiken, die wij vaak vergeten.

 

De drie beste wachtwoordmanagers:

Er is niet één specifieke beste wachtwoordmanager. Dit is afhankelijk van welke apparaten jij hebt en met welk doel je de app wilt gebruiken. Daarom moet je zelf kijken welke het beste bij jou past. Om je daarbij te helpen hebben wij de drie bekendste voor je beschreven:

 

Dashlane

Dashlane is één van de meest gebruikte wachtwoordmanagers van dit moment. Het is te installeren op alle apparaten die draaien op Windows, Android, MacOS en iOS. Een ander groot voordeel is dat zij jouw gegevens niet bewaren en niet doorverkopen. Dashlane slaat behalve je wachtwoorden ook gebruikersnamen en andere gegevens op als jij dat wil. De gratis versie geeft toegang tot vijftig wachtwoorden die je kan opslaan op één apparaat. Het vult automatisch formulieren en je betaalgegevens in.

De Premium versie kost €3,33 per maand. Daar kan je een onbeperkt aantal wachtwoorden mee opslaan op een onbeperkt aantal apparaten. Ook krijg je een beveiligde VPN verbinding voor wifibescherming. Beide versies zijn advertentievrij.

 

 

 LastPass

De bekendste wachtwoordmanager van alle apps. Wordt al jaren geprezen om de eenvoudige software, zowel voor bedrijven als particulieren. Ook toegankelijk vanaf alle belangrijke besturingssystemen en apparaten, namelijk op Windows, Android en iOS.

LastPass heeft drie soorten abonnementen. De gratis versie biedt toegang vanaf alle apparaten. Ook bieden ze meervoudige verificatie aan. Dit houd in dat er een extra controle plaatsvind wanneer je inlogt, bijvoorbeeld een extra code via sms.

De premium versie kost € 2,67 per maand. Deze versie biedt alle functies van het gratis abonnement aan plus meer geavanceerde opties voor het beveiligen van je gegevens. Ook krijg je 1 GB aan versleutelde bestandsopslag erbij. Dit is echter allemaal geldig voor één persoon.

De familie versie is geldig voor maximaal 6 personen. Deze verschilt niet veel van de premium versie, behalve dat er meer beheeropties bij komen. Ook kunnen er makkelijker gegevens gesorteerd worden onder de gebruikers.
Hier betaal je € 3,56 per maand voor.

 

 

 

 

 

 

Keeper

Keeper is bekend om zijn veelzijdigheid en sterke veiligheid. Het is goed te gebruiken voor zakelijke gebruikers, maar ook voor privégebruik. Keeper biedt ook drie soorten abonnementen aan. Ze hebben echter geen gratis abonnementen. Na een proefperiode van 30 dagen moet je upgraden.

Het goedkoopste abonnement (€ 2,50 per maand) biedt onbeperkte synchronisatie aan van apparaten. Ook kan je inloggen met vingerafdruk en gezichtsherkenning. Het familieabonnement kan je gebruiken voor maximaal 5 gebruikers. Dit kost € 5,- per maand. Hier krijg je onder andere 10 GB beveiligde bestandsopslag bij!

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht