6 veelbelovende telecom ontwikkelingen om naar uit te kijken in 2021

Het nieuwe jaar is begonnen, en langzaamaan krijgen we een steeds beter beeld van wat we in 2021 kunnen verwachten van de mobiele wereld. De nieuwste Samsung en iPhone toestellen komen er aan, en ook verwachten wij grote updates voor Microsoft Teams en Zoom die het leven in deze tijd makkelijker maken.

Wij hebben een lijstje gemaakt van de belangrijkste zaken en veranderingen die jij moet weten voor 2021.

 

1. Nieuw vlaggenschip voor Samsung

De Samsung Galaxy S21 komt er aan. Op 14 januari host Samsung een ‘Unpacked’ event, waar ze zeer waarschijnlijk hun nieuwste toptoestel presenteren. Dit toestel brengt de 5G wereld weer een grote stap dichterbij. De geruchten gaan dat de smartphone weer een sterkere batterij en processor heeft, waardoor het ook voor zakelijk gebruik weer zeer geschikt zal zijn.

Het blijven natuurlijk geruchten, maar hou onze website in de gaten voor meer informatie over de nieuwe top of the line smartphone.

 

 

2. iPhone 13 in aantocht?

Ook Apple gaat dit jaar niet stilzitten. Er gaan al hardnekkige geruchten over een iPhone 13 én een tweede, goedkopere versie van de iPhone SE die dit jaar zullen verschijnen. Het zou dan de eerste budget iPhone van groter formaat worden. Het toestel wordt waarschijnlijk wat groter dan zijn voorganger, de eerste SE.

Ook wordt verwacht dat het toestel een dubbele camera krijgt en natuurlijk hopen we op de nieuwste chips en schermen. De iPhone 13 wordt traditiegetrouw in het najaar onthuld. Kan je nou echt niet wachten? Dan kan je je geluk op, de nieuwe iPhone SE wordt namelijk al in april dit jaar verwacht! Ook verwachten wij in april de nieuwste Airpods Pro.

 

3. Thuiswerk tools voor het MKB

Corona zal ook dit jaar van grote invloed blijven op hoe het MKB in contact staat met elkaar en met de klanten. Het kantoor is niet meer heilig en thuiswerken wordt nog steeds doorontwikkeld. Hierdoor worden ook de kleinere bedrijven innovatiever in hun communicatie. Microsoft Teams, Zoom en Skype zijn niet alleen weggelegd voor de grotere bedrijven, ook jij als MKB’er kan het makkelijk integreren in je bedrijfsvoering.

Met Microsoft Teams kan je video-bellen op een professionele en betrouwbare manier. De voordelen van Microsoft Teams zijn eindeloos. Zo staan Teams en Outlook met elkaar in verbinding en wordt er in maart een grote update gelanceerd, waarmee je bijvoorbeeld binnen een paar klikken een vergadering kan starten met collega’s gerelateerd aan een e-mail. Ook wordt het makkelijker om alle soorten bestanden via Outlook naar Teams te delen en vice versa.

 

 

 

 

Dankzij VoIP telefonie kan de vaste telefoon worden gekoppeld worden met de mobiel. Klanten kun je bellen met je mobiel, maar zien het vaste telefoonnummer op hun scherm staan. Zo is er wel de professionaliteit van het vaste nummer, maar ben je altijd en overal bereikbaar.

Ben je benieuwd of VoIP telefonie iets is voor jouw bedrijf? sTN helpt je graag verder in een gratis adviesgesprek.

 

4. De ultieme cyber security

Er is momenteel een hype gaande in de online beveiliging. Nu thuiswerken meer en meer de norm is geworden, moet ook de online beveiliging van iedereen thuis op orde zijn. Daar komt ‘zero trust security’ bij kijken. Dit is een nieuwe ontwikkeling die gebaseerd is op het feit dat je niks en niemand vertrouwt in je systeem.

Het controleert de status en identiteit van het apparaat voordat het toegang krijgt tot bedrijfsgegevens en –middelen. Een goede manier om het te omschrijven is aan de hand van een kasteel. Je hebt iemand zelf binnengelaten, maar dat betekent niet dat diegene gelijk overal vrij rond mag lopen. Er zijn soms nieuwe security checks nodig om iemand dieper binnen te laten in je systeem.

Als je als bedrijf hier in wilt investeren, moet je gebruik maken van betere security methoden. Denk aan een vingerafdrukscanner of een tijdelijk wachtwoord. Dit heet multifactor-authenticatie. Veel medewerkers gebruiken namelijk nog een wachtwoord als ‘123456’ of ‘Qwerty’.

Een ander belangrijk onderdeel van zero trust security bestaat uit sessies, waarbij de gebruiker alleen toegang krijgt tot de gegevens die nodig zijn om zijn of haar taak te voltooien. Zo kan een eventuele hacker tenminste niet door het hele systeem zoeken. Dit proces heet ‘least privilege access’.

 

Kortom, het concept van zero trust kijkt naar de gehele IT-omgeving. Het checkt en beveiligt elk apparaat op elk moment en zorgt voor een effectieve beveiliging, ook buiten kantoor.

5. Leer nieuwe skills met edX

Altijd al eens iets nieuws willen leren in de lockdown? Dan is nu je kans. Met edX kom je thuis in aanraking met cursussen van topniveau. Wil je je visuele vaardigheden verbeteren? Of wil je van alles leren over geschiedenis of muziek? Buitenlandse universiteiten zoals Harvard maken dat mogelijk. Ook zijn er verschillende Nederlandse universiteiten aangesloten bij dit project, zoals de Universiteit van Delft.

En je hoeft niet bang te zijn dat het opgenomen lessen van lage kwaliteit zijn. Het zijn kwalitatieve lessen van gecertificeerde docenten. Dus wil je leren wanneer het jou uitkomt? Zonder vroeg op te staan en met weinig huiswerk? Dan is dit de app voor jou. En het meest belangrijke nog: het is gratis! De app is in zowel de Google Play Store als de App Store te vinden.

 

 

6. Whatsappen zonder internet

WhatsApp denkt ook na over het verbeteren van zijn web app. Er komen updates aan die er onder andere voor zorgt dat de webversie op je laptop of ander apparaat werkt zonder dat je afhankelijk bent van de internetverbinding van je smartphone. Ook komen er diverse functies uit op de webversie die je al wel op je smartphone hebt. Denk aan chats opslaan, muten, verwijderen en ook bellen via je laptop of desktop.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze versie precies zal verschijnen.

 

Over welke telecomtrends ben jij het meest enthousiast? En welke trends missen we volgens jou nog in dit rijtje? Laat het ons vooral weten!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht