In de hedendaagse digitale wereld lopen ondernemers tal van gevaren en risico's, zoals ransomware-aanvallen die systemen kunnen gijzelen, het constante dreigende spook van identiteitsfraude en de duistere wereld van de handel in persoonlijke financiële gegevens op het darkweb. Hoewel de risico's de afgelopen jaren lijken afgenomen, blijft het gebruik van openbare wifi-netwerken nog steeds risicovol, zeker wanneer er bedrijfsgegevens in het spel zijn. In dit artikel gaan we dieper in op de risico's van openbare wifi, de mogelijke gevolgen voor bedrijfsgegevens, en geven we advies over hoe je openbare wifi-netwerken omzeilt óf veilig gebruikt.
Openbare wifi: een gevaar voor je bedrijfsgegevens
Of je nu in de trein aan het werk bent of net incheckt in je hotel, de kans is groot dat je ergens een aanduiding ziet met ‘'free wifi’’. In een wereld waarin we getracht worden voortdurend online te zijn, is dit een zegen voor onze connectiviteit. Je kunt eenvoudig en snel inloggen, vaak zonder wachtwoord, dit lijkt handig. Helaas brengt dit gemak ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Want zodra je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk is je laptop of smartphone toegankelijk voor criminelen. Want ook zij kunnen hier net zo makkelijk op inloggen als dat jij dit kan. Cybercriminelen loeren dan ook op deze netwerken en wachten op de kans om je persoonlijke gegevens te onderscheppen, je inloggegevens te stelen en zelfs malware te verspreiden. En óók als het netwerk werkt met een ‘inlog’, is er nog steeds sprake van openbare wifi en is deze dus niet beveiligd.
Hoe cybercriminelen openbare wifi misbruiken
Cybercriminelen maken gebruik van diverse methoden om openbare wifi netwerken te misbruiken, met als doel toegang te krijgen tot gevoelige informatie of om schade aan te richten. Veel voorkomende methoden die gebruikt worden zijn:
Man-in-the-Middle aanvallen: Bij een MitM-aanval plaatst de aanvaller zichzelf tussen de gebruiker en het openbare Wi-Fi-netwerk. Hierdoor kan de aanvaller alle gegevens die tussen de gebruiker en het netwerk worden verzonden en ontvangen, onderscheppen en zelfs manipuleren. Dit stelt hen in staat om inloggegevens, creditcardinformatie en andere gevoelige gegevens te stelen. Tevens geeft het ze de mogelijkheid om gegevens die worden verzonden te veranderen voordat ze worden doorgestuurd. Bijvoorbeeld het wijzigen van bankrekeningnummers of malware toevoegen aan bestanden die worden gedownload.
Eavesdropping (afluisteren): Deze methode lijkt op de MitM-aanval, maar is in tegenstelling tot MitM passief. Het verschil is dat eavesdropping gegevens alleen onderschept zonder deze actief te wijzigen. Deze passieve aanpak maakt het lastig te detecteren, maar gevoelige gegevens kunnen nog steeds worden buitgemaakt. moeilijker te detecteren.
Nep-hotspots (Rogue Hotspot): Een andere bekende methode is het opzetten van ‘nep hotspots’. Cybercriminelen zetten valse hotspots op met namen die sterk lijken op legitieme netwerken, zoals wifi-Schiphol' in plaats van wifi Schiphol'. Het verschil is vaak moeilijk waar te nemen, waardoor gebruikers zich niet bewust zijn dat ze verbinding maken met een nep-netwerk. Wanneer je verbinding maakt met een dergelijk netwerk, kan de aanvaller onder andere je gegevens stelen of malware op je computer installeren.
Mogelijk grote gevolgen
De gevolgen van het gebruik maken van een openbaar wifi netwerk kunnen groot zijn. Zo kan gevoelige bedrijfsinformatie zoals e-mails, creditcardgegevens of inloggegevens in verkeerde handen vallen. Cybercriminelen verhandelen deze gestolen gegevens op het darkweb waar ze bijvoorbeeld gebruikt worden voor identiteitsfraude, zoals het aangaan van leningen op naam van je bedrijf.
Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat een hacker óók in staat is om malware op een apparaat te installeren. Een bekend voorbeeld is ransomware, waarbij al je gegevens worden 'gegijzeld' en alleen worden vrijgegeven na het betalen van losgeld. Een andere vorm van malware is adware, die je overspoelt met ongewenste advertenties of je omleidt naar gesponsorde websites.
Een lichtpuntje: de gevaren zijn aanzienlijk verminderd de laatste jaren. Dit is voornamelijk te danken aan het gebruik van HTTPS, dat je kunt herkennen aan het gesloten slotje in de adresbalk. Doordat het internetverkeer tussen jou en de website nu wordt versleuteld, hebben aanvallers geen zicht meer op de informatie die je verzendt en ontvangt.
Creëer jouw digitale schild
Met alle beschikbare opties vandaag de dag, zou het gebruiken van openbare wifi verleden tijd moeten zijn. Een dongel of mobiele hotspot zijn namelijk eenvoudige en veilige alternatieven, zeker voor een laptop. Op je smartphone is het aan te raden altijd gebruik te maken van het eigen mobiele netwerk, hiervoor is een databundel met genoeg MB’s wel noodzakelijk.
Dongel
Een dongel is een uitstekend en veilig alternatief. Het is eigenlijk nóg makkelijker en beter dan het gebruik maken van een mobiele hotspot. Een dongel steek je als USB-apparaat in je laptop en maakt verbinding maakt met het (mobiele) internet via een abonnement. Het is een handige manier om ervoor te zorgen dat jijzelf én je medewerkers altijd de mogelijkheid hebben om veilig online te zijn. Onderaan in dit artikel vertellen we je meer over mogelijkheden van een dongel via sTN.
Mobiele hotspot
Een goed alternatief is het gebruik van je smartphone als mobiele hotspot voor je pc. Hierbij fungeert je smartphone en het daarbij behorende internet als een wifi-netwerk. Het is hierbij wel belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een sterk wachtwoord. Bovendien biedt het doorgaans hogere snelheden dan openbare wifinetwerken, met 4G of 5G op je telefoon die vaak veel betere prestaties leveren.
Toch gebruikmaken van openbare wifi?
Als het écht noodzakelijk is gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk, houd dan de volgende adviezen goed in je achterhoofd:
Gebruik liever apps dan websites, apps zijn vaak namelijk véél beter versleuteld. Bezoek je toch websites? Controleer dan altijd of websites een groen slotje in de adresbalk hebben, dat geeft aan dat de verbinding versleuteld is.
Controleer de URL van een website altijd grondig, hackers op openbare wifi-netwerken kunnen je omleiden naar nepwebsites waar ze informatie proberen te stelen.
Vermijd ten alle tijden het invoeren en delen van gevoelige gegevens zoals bedrijfsgegevens, persoonsgegevens, wachtwoorden en creditcardnummers.
Overweeg het gebruik van een Virtual Private Network (VPN), dat fungeert als een veilige tunnel tussen jou en de VPN-provider, waar hackers niet kunnen binnendringen.
Indien je meerdere netwerken met vergelijkbare namen ziet, informeer of onderzoek dan wat het officiële en legitieme netwerk is.
Pas standaard bij ál je medewerkers beveiligingsmaatregelen toe, zoals tweefactorauthenticatie, regelmatige software-updates, het inschakelen van de firewall en het gebruik van antivirussoftware. Het gebruik maken van een dongel biedt veel voordelen voor je medewerkers, niet alleen omdat ze niet langer afhankelijk zijn van openbare wifi. Een dongel biedt medewerkers veilige en betrouwbare internettoegang, ongeacht hun locatie. Het beschermt de online privacy, voorkomt de nadelen van gedeelde bandbreedte en biedt daarnaast veel flexibiliteit. Het enige wat je nodig hebt is een dongel en een mobiel data-abonnement. Bij sTN voorzien we je graag van deskundig advies over de bundelgrootte en helpen je bij de aanschaf en installatie van de dongel. Daarnaast voorzien ze je áltijd van de beste deal. Zo kun jij je richten op het ondernemen!
Jouw digitale veiligheid verbeteren
Het gebruik maken van een dongel biedt veel voordelen voor je medewerkers, niet alleen omdat ze niet langer afhankelijk zijn van openbare wifi. Een dongel biedt medewerkers veilige en betrouwbare internettoegang, ongeacht hun locatie. Het beschermt de online privacy, voorkomt de nadelen van gedeelde bandbreedte en biedt daarnaast veel flexibiliteit. Het enige wat je nodig hebt is een dongel en een mobiel data-abonnement. Bij sTN voorzien we je graag van deskundig advies over de bundelgrootte en helpen je bij de aanschaf en installatie van de dongel. Daarnaast voorzien ze je áltijd van de beste deal. Zo kun jij je richten op het ondernemen!
Natuurlijk staan ze ook voor je klaar mocht je eerst meer informatie willen. Neem vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs. Vul onderstaand formulier in en zij nemen contact met je op, of bel tijdens kantoortijden naar 0348 – 49 50 51.
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in
Een van onze adviseurs Marion, Niels of Camiel komt met een vrijblijvend advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Uiteraard met dé beste deal!