Altijd en overal snel internet met een mesh-netwerk

Kabel-loos en zonder veel gedoe een stabiel wifi-netwerk aanleggen in je huis of op kantoor? Dat kan met een mesh-netwerk! Dit is een slimme én makkelijke oplossing om overal een sterk bereik te hebben. Alles wat je nodig hebt zijn een paar extra modems die het signaal oppikken en doorsturen naar het dichtstbijzijnde apparaat. Zo heb je altijd en overal het sterkste bereik.

Lees snel verder waarom het aanleggen van een mesh-netwerk de beste keuze is voor jou en waar je op moet letten.

Mesh-netwerk? Zo werkt het

Een mesh-netwerk is niet meer dan een draadloze internetverbinding voor thuis of op kantoor. Verschillende wifi-modems verspreid in het gebouw werken samen om één wifi-netwerk te vormen. De hoofdmodem is aangesloten met een ethernetkabel op het internet. Vervolgens vangen verschillende draadloze wifi-modems dit signaal op. Zo zorgen ze voor een optimale dekking. Zo’n kleine modem wordt ook wel een node of satelliet genoemd.

 

Waarom geen wifi-versterker?

Een mesh-netwerk werkt dus heel eenvoudig. Maar waarom zou je niet gewoon een enkele wifi-versterker gebruiken? Die versterkt het signaal toch ook? Dat is waar, maar het signaal wordt er niet per se sneller van. De wifi-versterker zorgt er namelijk voor dat het wifi-signaal omgeleid wordt via een ander netwerk. Hier gaat veel snelheid bij verloren. Het signaal via een mesh-netwerk is twee keer zo snel als dat via een wifi-versterker. En daarnaast is het net zo gemakkelijk te installeren.

 

Gemakkelijk, sneller én kabelloos

Het aanleggen van een mesh-netwerk biedt buiten een betere dekking en snelheid nog meer voordelen:

  • Je hebt maar één ethernetkabel nodig. Die gebruik je om het hoofdmodem aan te sluiten op het netwerk. Daarom zijn mesh-netwerken uitermate geschikt voor plekken waar je geen kabels naar door kan trekken of waar het signaal te zwak is.
  • Geen zorgen als een zender uitvalt. De andere routers pakken deze taken over. Zo heb je vrijwel nooit last van een router en dus signaal dat uitvalt.
  • Mesh-netwerken hebben vaak een ingebouwde bescherming tegen cybersecurity. Daarmee gaan ze verder dan traditionele routers.
  • Ook kun je vaak instellen dat ze voorrang geven aan apparaten die meer bandbreedte nodig hebben, zoals PC's of printers.

 

Hoeveel routers heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt bedekken. Voor een appartement of een klein huis heb je meestal genoeg aan twee extra routers. Voor een normaal rijtjeshuis heb je waarschijnlijk drie van deze stations nodig. Houd er altijd rekening mee dat hoe meer kamers je hebt, door hoe meer muren en vloeren het signaal moet gaan om optimaal te kunnen blijven.

Onthoud ook dat een mesh-netwerk wel altijd langzamer is dan een kabelaansluiting. Mocht je de plek dus ook kunnen aansluiten met een ethernetkabel, kies daar dan voor. Een bedrade verbinding is altijd beter dan draadloos.

Terug naar het nieuwsoverzicht