Alles wat je wilt weten voor een veiligere thuiswerk omgeving

Op dit moment heeft bijna elk bedrijf medewerkers die thuis werken. Maar doen ze dat wel veilig? Uit onderzoek van uitgeverij VakWereld blijkt dat veel mensen nog steeds onveilig thuis werken. Vooral de privacy en veiligheid van bestanden staat op een kier. Dit omdat een groot percentage van de thuiswerkers de privé-laptop gebruikt. Wij hebben 6 tips voor je om veiliger thuis te werken!

 

1. Wees voorzichtig met cloud diensten

Werk je niet met een server van je organisatie? Dan kan vertrouwelijke informatie altijd makkelijker afhandig worden gemaakt. De applicatie van je werk beschermt je namelijk ook tegen hacken. Ook als je zonder inloggen gebruikmaakt van gedeelde werkbestanden, bijvoorbeeld via Dropbox of Google Drive, loop je meer risico.

Maak ook voorzichtig gebruik van andere gratis cloud diensten. Deze zijn vaak gratis omdat je gegevens misschien worden doorverkocht naar andere partijen voor marketing of doorverkoop. Ook zijn deze meestal niet optimaal beveiligd tegen cybercrime.

Afbeelding
Afbeelding

2. Werk met een laptop van je bedrijf

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 84,9% van de ondervraagden met vertrouwelijke informatie te maken heeft tijdens thuiswerken. Zijn die bestanden wel beveiligd als je op je persoonlijke netwerk zit? De kans is groot van niet.

Werk daarom met een laptop van je bedrijf. Dan werk je met dezelfde omgeving als je op kantoor hebt. Dat houdt in dat je op de beveiligde server zit. Ook kan je er dan vanuit gaan dat je beveiliging helemaal up-to-date is.

3. Zorg voor goede antivirus-software

Houd schadelijke zaken buiten de deur. Kun je via je bedrijf geen antivirus-software krijgen? Dan zijn er tal van betrouwbare programma’s die je kan installeren. Kijk bijvoorbeeld eens naar de test van de Consumentenbond over antivirus-software.

Bitdefender Internet Security kwam daar als beste uit de test en haal je al voor een paar tientjes in huis. Trend Micro en Norton kwamen daarnaast ook goed uit de test.

Afbeelding
Afbeelding

4. Gebruik een VPN verbinding

Heb je nou nog geen vertrouwen in je verbinding? Wij adviseren dan een VPN-verbinding te gebruiken. Zo’n soort verbinding versleutelt je internetverkeer, waardoor buitenstaanders niet zomaar jouw zakelijke verstuurde of ontvangen informatie kunnen onderscheppen. Het is op het moment één van de veiligste manieren om je verbinding te beveiligen.

Wil je weten wat een VPN verbinding voor jou kan betekenen? Kijk dan eens op vpngids.nl. Daar kan je alles vinden over internetvrijheid en online privacy.

 

 

5. Gebruik een vaste kabel verbinding

Een verbinding met een vaste kabel is veel betrouwbaarder en stabieler dan via wifi. Het ligt voor de hand dat buitenstaanders data makkelijker kunnen onderscheppen via een wifi verbinding dan via een vaste kabel.

Heb je een werklaptop? Sluit deze ook niet aan op je thuisnetwerk. Zo voorkom je dat eventuele virussen overgedragen worden naar je werklaptop.

Afbeelding
Afbeelding

6. Check de updates goed

Moet je een update uitvoeren? Lees deze dan eerst goed door! Het is natuurlijk heel verleidelijk om gelijk door te klikken, maar het is raadzaam goed te kijken wat je accepteert of juist negeert. Zeker als je met bedrijfssoftware werkt.

Vaak bevatten de updates namelijk een verbetering voor de beveiliging. Vinkjes voor nieuwe software staan soms standaard open, dus het is aan jezelf om deze aan te vinken.

Terug naar het nieuwsoverzicht