Op vakantie naar het buitenland met een abonnement van de zaak?

Zo hou je de kosten in de hand.

Vakantietijd: ook deze zomer kan je ondanks maatregelen even lekker weg van werk. Ga je de Belgische bossen bewonderen of wordt het toch de Franse camping? Neem je daarbij een mobiel van de zaak mee? Zorg dan dat je bij thuiskomst geen torenhoge telefoonrekening vindt. Met deze 4 tips hou je de kosten in de hand.

Tip 1: zorg dat je weet welke kosten er in je abonnement vallen.

Zo zit het met internetten en bellen binnen de EU
Sinds 2017 betaal je geen extra kosten meer voor internetten, bellen of sms’en binnen de EU. Je hoeft dus niet meer in de buurt van Breda of Maastricht nerveus je mobiele data op ‘uit’ te zetten.

Het is verleidelijk om nergens op te letten als je de Nederlandse grens bent overgestoken, maar dat is niet zo verstandig. Ondanks dat je geen extra kosten betaalt, vliegen de data er in de vakantiemodus meestal wat sneller doorheen dan thuis:

 • Je maakt meer gebruik van routeplanners.
 • Je luistert muziek via je mobiel tijdens lange autoritten.
 • Je zit wat minder snel op een wifi-netwerk.
 • Je stuurt nét even wat meer foto’s of filmpjes door naar het thuisfront.
Afbeelding

Natuurlijk blijven wij jullie zoals je gewend bent attenderen als je bijna door je bundel heen bent.

Internet en bellen buiten de EU
De tarieven voor bellen en internetten buiten Europa kunnen snel oplopen. 1 MB aan dataverbruik buiten Europa kost je op sommige plekken al een paar euro. Dan kan je wel nagaan wat dat gaat kosten als je even wat foto’s op Instagram bekijkt… Je bent in no time heel wat MB’s verder. Zo merkte ook deze klant, die bij thuiskomst een wel heel nare verrassing kreeg:

Let op, bij verlies van Wifi schakel je over op mobiel internet

Buiten de EU met een mobiel KPN abonnement
Naar het buitenland met een KPN abonnement? Dan is het verstandig om een KPN voordeelbundel te activeren. Zijn je MB’s op? Dan start automatisch een nieuwe bundel. Aanvragen doe je makkelijk per sms. Bekijk de buitenland voordeelbundels op de website van KPN.

Buiten de EU met een mobiel T-Mobile abonnement
Heb je een mobiel T-Mobile abonnement? Koop dan een Travel & Surf internetpas voor een aantal MB's voor een vaste prijs. Je betaalt je gekochte internetpas via je eerstvolgende factuur. Op de website van T-Mobile sluit je de Travel & Surf pas direct af.

Tip 2: weet wat de grote data-slurpers zijn.

Op vakantie zit je vaker zonder Wifi. Even een filmpje kijken samen of door je Instagram stream scrollen, data gaan sneller dan je misschien denkt:

 • YouTube en Netflix kosten je in goede kwaliteit al gauw van 0,5 tot 3 GB per uur.
 • Streamen van muziek kost ongeveer de helft aan data vergeleken met video: 250MB-1,5GB.
 • Skype, Facetime of videobellen kosten zo’n 240 – 300 MB per uur (1000 MB is 1 GB).
 • Facebook of Instagram kosten je zo’n 100 MB per uur.

Tip 3: zo hou je jouw datagebruik binnen de perken

Tuurlijk kan je opletten hoe vaak je zonder wifi het internet opgaat met je mobiel. Maar wist je dat smartphones ook data versturen als je ze niet actief gebruikt? Zo hou je jouw datagebruik in de hand:

 • Schakel automatische synchronisatie op de achtergrond uit.
 • Stel in dat applicaties geen data op de achtergrond mogen downloaden. 
 • Download films of muziek van tevoren of ter plekke via een veilig wifi-punt.
 • Zet op social media het automatisch afspelen van video uit.
 • Stel je e-mail zo in dat bijlagen niet automatisch downloaden.
 • Schakel bij WhatsApp automatisch downloaden uit.

Let op: openbare wifi is niet altijd veilig. Hackers kunnen makkelijk toegang krijgen tot je mobiel, laptop of tablet. Zorg dus dat je nooit bankzaken of belangrijke logins gebruikt via publieke wifi. Maak daarvoor gebruik van een 4- of 5G verbinding, dat is een veilig en vaak sneller alternatief.

 

Tip 4: installeer een datateller-app

Een datateller-app is een gemakkelijke manier om je gebruik in de gaten te houden. Deze apps kunnen je ook waarschuwen wanneer je bijna je datalimiet bereikt. Hou ruime marges aan voor het instellen van zo’n waarschuwing, want de telling van de provider kan verschillen van de datateller-app.

3 gratis datateller-apps:

 • My Data Manager VPN Security
 • My Data Usage
 • DataFlow

Bij de meeste providers kan je tegenwoordig via de app gemakkelijk je verbruik inzien.

Bonus tip: even helemaal geen telefoon.

Steeds meer mensen zeggen niet zonder telefoon te kunnen. Terwijl de telefoon ook stress met zich meebrengt. Trillingen, geluiden, meldingen: prikkels maken het steeds moeilijker om je telefoon een poosje te negeren. Vooral als werkmailtjes en zakelijke telefoontjes gewoon binnen blijven komen. Vandaar onze bonus tip: laat je telefoon lekker thuis. Een paar weken zonder contact met de digitale wereld kan heel verfrissend werken.

Terug naar het nieuwsoverzicht