Do’s & Don’ts voor het opladen van je smartphone
Wist je dat de batterij het eerste onderdeel van een smartphone is dat merkbaar achteruit gaat?
 

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Zowel zakelijk als privé vertrouwen we volledig op onze smartphone! Het is dan ook niet gek dat veel mensen stress ervaren wanneer ze tegen een lege batterij aanzitten. Een lege batterij wordt dan ook beschouwd als één van de grootste ergernissen.

Ben je het zat om elke 2 jaar van smartphone te moeten wisselen omdat de batterij snel leeg gaat? Met onze do’s en don’ts zorg je ervoor dat de batterij van jouw smartphone zo lang mogelijk in goede conditie blijft.

 

Do's

1. Gebruik de originele lader

Als je je smartphone koopt zit er één oplaadkabeltje bij. Maar wat nou als je je smartphone ook wil opladen in de auto en op het werk? Koop er dan een originele lader bij, die hebben altijd de juiste spanning en laadsnelheid.

Goedkope opladers lijken aan de buitenkant op doodnormale telefoonopladers, maar zitten aan de binnenkant anders in elkaar.  Zo zit er vaak geen stop op waardoor de batterij overlaadt en uiteindelijk oververhit. Allereerst is dit slecht voor batterij maar veel belangrijker is dat dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties! Heb je een lader die kapot is? Gooi hem dan onmiddellijk weg!

 

2. In kleine beetjes opladen

Vroeger werd het aangeraden om de batterij van onze smartphone altijd tot 100% op te laden. Het tussendoor -en in kleine beetjes opladen van de smartphone zou schadelijk zijn voor de batterij. Dit is zeker van toepassing op de ‘oude’ nikkel batterijen. Echter bevatten de meeste nieuwe smartphones een Lithium-ion batterij, hiervoor gelden andere regels.

 

Afbeelding

 3. Hou de batterij tussen de 25% en 75%

De levensduur van je batterij is het langst als je deze constant tussen de 65% en 75% houdt. Dit is echter haast onmogelijk, je hebt dan een dagtaak aan het reguleren van de batterij.  Daarom wordt aangeraden de batterij tussen de 25% en 75% te houden. Gebruik je smartphone sowieso niet wanneer deze onder de 20% batterij komt.

 

 

 

Don'ts

1. Niet te warm, niet te koud

Smartphones zijn behoorlijk temperatuurgevoelig, ze houden van een lekkere frisse temperatuur. De batterij kan beschadigen door te hoge temperaturen waardoor hij sneller verouderd. Dit gebeurt echt niet alleen als hij in de volle zon ligt, zo kan ook het dashboard van je auto funest zijn. Maar ook vrieskou vindt de smartphone niet leuk,  je zal merken dat hij dan vaker uitvalt.

 

2. Helemaal leeg laten lopen

Niet doen dus! Wanneer je dat echt consequent doet, dan kan het op lange termijn schade toebrengen aan de batterij. De laadcyclus van de batterij wordt hierdoor verstoord en een ingebouwd veiligheidscircuit kan beschadigd worden. Als je je smartphone af en toe eens per ongeluk laat leeglopen is dit helemaal niet erg maar maak er geen gewoonte van! Het beste is dat je je mobiel één keer per maand volledig laat leeglopen. 

 

3. De hele dag aan de oplader

In principe kan het geen kwaad om je smartphone aan de oplader te houden terwijl deze 100% is. Indien je een originele lader gebruikt tenminste, deze zorgt er namelijk voor dat de batterij niet overlaadt. Maar zoals eerder uitgelegd houd je het batterijpercentage idealiter tussen de 25% en 75%.  Een volledig opgeladen Lithium-ion batterij slijt namelijk sneller.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht