Roam Like at Home: hoe zit dat in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit?

Leestijd: 3 minuten.

Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, bestond er de vrees dat ‘Roam Like at Home’ voor Nederlanders in het VK zou komen te vervallen. Goed nieuws: Nederlanders hoeven voorlopig geen extra kosten te betalen als zij roamen in het Verenigd Koninkrijk. Maar hoe zit dit omgekeerd voor de Britten in Nederland? En wat kunnen we in de toekomst verwachten? Wij zochten het uit en vertellen je alle ins –en outs.

 

 

Roam Like at Home: wat is het precies?

Roam Like at Home houdt in dat je binnen de EU kunt bellen, sms’en en internetten vanuit je bundel. Rome Like at Home werd op 1 juni 2017 ingevoerd in de gehele Europese Unie. Door deze nieuwe EU-regels kost bellen, sms’en en internetten overal in Europa hetzelfde. Daarnaast zijn er nog een aantal extra landen toegevoegd waaronder IJsland, Zwitserland en nu dus ook het VK. Daarentegen geldt Roam Like at Home niet in Turkije, Servië, Aruba en Curaçao. Check voor vertrek daarom altijd bij jouw provider of de bestemming roamingfree is .

Let daarnaast wel op dat het alleen gaat om het verbruik binnen de bundel. Het buitenbundeltarief gaat in op het moment dat de bundel volledig verbruikt is. Je kunt dan blijven internetten, bellen en sms’en tegen het tarief dat ook in Nederland geldt voor buiten-de-bundel gebruik.

 


 

Voorlopig geen extra roaming kosten

Voor Nederlanders veranderd er na de Brexit vooralsnog vrij weinig op het gebied van internetten, bellen en sms’en in het Verenigd Koninkrijk. Alle grote Nederlandse providers zoals KPN, Vodafone, T-Mobile maar ook de kleinere providers zoals Ben, Hollands Nieuwe en Lebara rekenen vooralsnog geen extra kosten. Dat betekent dat Nederlanders nog steeds gebruik kunnen maken van het Roam Like at Home principe in Engeland, Wales, Schotland of Noord-Ierland. Inderdaad, nog steeds, want we weten namelijk niet hoe dit zich in de toekomst ontwikkeld. Voor nu kunnen jij en je medewerker nog gerust op zakenreis of op vakantie zonder extra telefonie.

 

 

Wel extra kosten voor de Britten

Omgekeerd, dus voor de Britten, gelden er andere regels.. Wanneer de Britten in Nederland willen internetten of bellen, berekenen de Britse providers wél roamingkosten. Dat houdt in dat klanten van Britse providers bij een reis naar een Europees land te maken krijgen met extra roaming kosten bovenop hun abonnement.

Alleen de grote telecomprovider O2 rekent op dit moment nog geen roamingtarieven.

 

 

Komen de roaming kosten in de toekomst terug?

Het is nog onzeker hoe de Nederlandse providers hier in de toekomst mee om zullen omgaan. De Nederlandse providers hebben in ieder geval aangegeven dat gedurende 2022 ‘Roam Like at Home’ blijft gelden. Over hoe dit na 2022 verder gaat is nog onbekend, we zullen moeten afwachten. Kijkend naar de andere EU landen is het een reële verwachting dat het Roam Like at Home principe ook voor Nederlanders in de toekomst niet meer geldt in het VK. Zo blijkt dat Orange in Spanje en Polen momenteel al extra kosten rekent voor bellen, sms’en in het VK. Daarnaast heeft in ons buurland Duitsland de provider 1&1 aangekondigd dit waarschijnlijk eind 2022 ook te gaan doen.

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht