Pas op voor sim-swapping! Wat is het én hoe bescherm je jezelf?

“Het kan een super grote impact hebben op je leven”. Dat zegt cybersecurityexpert Dave Maasland in het Radio 1 programma Blok&Toine over een nieuw fenomeen: sim-swapping. “In principe kan je hele online leven worden overgenomen als je je nummer vaak gebruikt als optie om accounts mee te herstellen”.

In dit artikel leggen wij uit hoe sim-swapping werkt, en nog belangrijker, hoe bescherm je jezelf tegen dit nieuwe verschijnsel?

 

 

Wat is sim-swapping?

Sim-swapping is heel simpel gezegd het stelen van je 06-nummer. Het werkt als volgt. Een persoon belt de telecomprovider en doet zich als jou voor. Diegene geeft vervolgens jouw gegevens zoals geboortedatum en -plaats door aan de andere kant van de lijn. Dan wil de crimineel jouw telefoonnummer overzetten op een andere simkaart, zogenaamd omdat de vorige kapot of kwijt is. Zodra de provider hiervan overtuigd is, ben jij gelijk je verbinding met je 06-nummer kwijt.

Het doel van de aanvaller is om toegang te krijgen tot accounts die jij hebt gekoppeld aan je 06-nummer. Bij veel accounts zoals Google, WhatsApp en de meeste sociale media kun je als extra beveiliging je telefoonnummer koppelen aan je account. Je hebt dus een extra beveiliging toegevoegd, maar je loopt ook veel risico als je ergens je telefoonnummer op internet zet.

 

Techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws legt je uit wat sim-swapping is en hoe je het kan voorkomen

 

 

 

Hoe voorkom ik sim-swapping?

Sim-swapping is vaak gericht op één specifiek iemand. De crimineel heeft jouw nummer en andere gegevens waarschijnlijk ergens online gevonden of verkregen via een datalek. Dit kan je dan ook niet voorkomen.

Wat je wél kan doen om jezelf zo goed mogelijk te beschermen zijn de volgende 3 punten:

1. Gebruik verschillende wachtwoorden

Gebruik zoveel mogelijk verschillende wachtwoorden voor je accounts. Het lijkt een logische stap, maar toch zijn er nog ontzettend veel Nederlanders die zowel privé als zakelijk dezelfde wachtwoorden gebruiken. Zorg er ook voor dat je je wachtwoorden lang genoeg maakt, met veel verschillende tekens. Denk je nu dat je dat nooit allemaal kan onthouden? Dat hoeft ook niet! Gebruik een wachtwoordmanager. Hier lees je welke wachtwoordmanager het beste bij jou past.

 

 

2. Beveilig je accounts met tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een goede methode om je account extra te beveiligen. Bij deze techniek vul je naast je gebruikersnaam en wachtwoord ook een code in die je ontvangt op je telefoon via sms. Nu kan de hacker deze dus wel ontvangen als diegene je nummer heeft.

Stel daarom tweestapsverificatie middels een Authenticator app in. Dit is een app die automatisch een zes-cijferige verificatiecode genereert. Deze code wordt bij de meeste apps rond de dertig seconden automatisch ververst, dus dit is superveilig. Ook heeft dit als groot voordeel dat alleen jij de code kan zien, de hacker heeft natuurlijk geen toegang tot de app.

De Google Authenticator App is een goed voorbeeld. Helemaal gratis voor Android en iOS én makkelijk te koppelen aan je account, mits dat account deze methode toelaat.

 

 

 

3. Wachtwoord instellen bij de providers

Als laatste redmiddel kun je ook een wachtwoord instellen bij Vodafone en T-Mobile als je telefonisch iets wilt aanpassen. Dit wachtwoord vermeld je dan over de telefoon, zodat de provider zeker weet dat het nummer bij jou hoort. Hierdoor wordt de succesfactor van sim-swap-aanvallen al een stuk kleiner.

 

Ik ben slachtoffer van sim-swapping, wat nu?

Wanneer je er achter komt dat je slachtoffer bent geworden van simswapfraude, is het vaak al te laat. Je kan dan het best zo snel mogelijk contact opnemen met de klantenservice van je provider. Vaak gebeurt simswapfraude 's nachts, slachtoffers merken dan niet of minder snel dat hun telefoon geen contact meer heeft met het netwerk. Hierdoor hebben criminelen ongemerkt langer toegang tot al je accounts.

 

Meer tips over online veiligheid?

Check dan onze tips over het beveiligen van je WhatsApp account en hoe je thuis kan werken met een veilige verbinding.

Terug naar het nieuwsoverzicht