Bellen en internetten in het buitenland,
hoe zit het nou echt?

Je hebt ze vast gehoord, de horrorverhalen van ondernemers die na een weekje buitenland terugkomen met een torenhoge telefoonrekening. Gelukkig zijn de risico’s op extreem hoge rekeningen de afgelopen jaren ingeperkt. Helaas kun je nog steeds veel geld kwijt zijn, met een beetje pech verbruik je in enkele seconden al voor tientallen euro's aan mobiel dataverkeer. Er zijn namelijk een aantal plekken die extra aandacht verdienen. Zo valt bijvoorbeeld het netwerk op zee niet onder Europese netwerk, hetzelfde geldt voor Turkije. Wij vertellen je alles wat je moet weten over bellen en internetten in het buitenland, zo kun jij met een gerust hart op vakantie. Lees je mee?

 

 

Wat moet ik echt weten om hoge kosten te voorkomen?

Wat je echt moet weten vatten we voor je samen in drie woorden: zet dataroaming uit! Stel je voor: je kijkt Netflix via de wifi in het hotel, maar je telefoon schakelt automatisch over naar de hotspot van je mobiel. Of: je loopt door de stad en op de achtergrond synchroniseert je telefoon. Het gevolg? Je verbruikt vele (soms peperdure) GB’s. Zorg dus altijd dat je dataroaming uitzet! En maak dus niet de fout om tussendoor even snel je mobiele internet aan te zetten, je toestel verbruikt dan al binnen enkele seconden veel MB's. Deze seconden kunnen je al tientallen euro's kosten. 

 

 Kosten voor bellen en internetten binnen de EU

Goed nieuws: binnen de EU betaal je voor bellen en internet hetzelfde als 'thuis' (Roam Like at Home). Dit geldt ook in de volgende niet EU-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. En voorlopig rekenen de 3 grote Nederlandse operators (KPN, T-mobile en Vodafone) ook geen extra kosten in het Verenigd Koninkrijk.

Kan je dus zorgeloos door heel de EU bellen en internetten?

Zo makkelijk is het helaas niet. In het buitenland verbruik je vaak meer data waardoor je jouw bundel kunt overschrijden. En soms mag een aanbieder een toeslag vragen, bijvoorbeeld als je een abonnement voor onbeperkt internet hebt. Een beperkt data-abonnement kan dan voordeliger zijn. Ook zijn er een aantal plekken die extra aandacht verdienen:

Turkije en Zwitserland

Ze zijn vlakbij en doen mee met het Europees Kampioenschap voetbal, toch? Zeker, alleen horen zij niet bij de EU. De voordelige EU-regels gelden in deze landen niet bij elke provider. Alleen Vodafone heeft in Turkije dezelfde voorwaarden dan de EU land landen. Bel je via sTN? Dan bel je in Zwitserland wel gewoon tegen EU-tarief. Dat is mooi meegenomen. In Turkije is dat helaas niet het geval, dus daar komt de samenvatting in drie woorden weer van pas: zet dataroaming uit! Hier kost internet namelijk al snel €2,50 per MB. Deel dit dus met je medewerkers om ze niet de fout in te laten gaan zoals al vele andere.

Andorra, Gibraltar, Monaco

In deze landen, gelden soms andere regels. Dit verschilt per provider, T-Mobile verrast bijvoorbeeld hun klanten met extra kosten in deze landen omdat ze buiten de EU vallen. Check dus vooraf goed welke voorwaarden gelden bij jouw aanbieder. 

Grensgebieden met niet EU-landen

In grensgebieden kan het gebeuren dat het telefoonnetwerk van een naastgelegen niet-EU-land sterker is, en je smartphone automatisch overschakelt. Dit gebeurt zonder dat je het doorhebt. Je ontdekt het pas op de rekening aan het einde van de maand. Kan je dit voorkomen? Zeker! Stel in grensgebieden met niet-EU landen zelf het netwerk in. 

Ter zee en in de lucht

Om extra kosten te vermijden, kun je het best dataroaming uitzetten in een vliegtuig of op een boot. Zit je op zee of op een boot tijdens je vakantie? Let dan op dat het maritieme netwerk niet valt onder het Europese netwerk en het je hoge kosten op kan leveren! Heb je toch internet nodig op deze plekken? Neem gerust contact met ons op, dan geven we je tips!

Grensbericht

Zodra je de grens overgaat, krijg je een SMS’je van je provider met de mededeling dat je een ander land betreed. Dit is een voorbeeld van een grensbericht gestuurd vanuit KPN: 

Welkom in [EU-LAND]. De tarieven voor bellen en internet in de EU zijn gelijk aan de Nederlandse tarieven. Bij gebruik van een aanvullende dienst kunnen verhoogde kosten gelden. Bij nood, bel gratis naar 112 of gebruik een alternatief middel voor noodcommunicatie. Publieke waarschuwingen zijn mogelijk via een applicatie te ontvangen. Zie kpn.com/meergrensinfo, Noodcommunicatie EU-landen | KPN, voor meer informatie over deze onderwerpen. Sms gratis 'INFO UIT' naar 1330 om geen tariefinformatie meer te ontvangen. Mvg, KPN 

 

 

Kosten voor internet en bellen buiten de EU

Bellen en internetten buiten de EU is vaak erg duur. Je betaalt verschillende tarieven per land. Hoe hoog zijn de kosten? Mobiele providers rekenen zeer hoge tarieven, soms wel 10 euro per MB. Een enkele MB wordt in een mum van tijd al verbruikt. Zelfs het verzenden of ontvangen van één foto via WhatsApp kan je in het ergste geval al 10 euro kosten! Je hebt hier eventueel ook speciale bundels voor, maar heb je die niet zet dan altijd je roaming uit en nooit aan. Hoe hoog de kosten precies zijn per land vind je op het tarievenblad van jouw abonnement. Reis je buiten de EU? Installeer dan een datateller app op je smartphone. Zo hou je zicht op je mobiele internetverbruik. Zit je langer in een land buiten de EU? Koop gewoon een lokale (prepaid) simkaart, deze zijn vaak heel voordelig! En wist je dat er in veel smartphones tegenwoordig 2 simkaarten tegelijk kunnen? In ons artikel over dual sim lees je hier alles over.

Datalimiet van €50,- per maand


Voor mobiel internet buiten de EU geldt een wettelijke limiet van €60,50 per maand. Als je verbruik rond de 80% zit, krijg je een waarschuwingsbericht. Zodra je 100% hebt bereikt, wordt de dienst stopgezet. Je kunt dit limiet bij KPN bijvoorbeeld verdubbelen door JA50 te SMS’en naar 1330, wat door een SMS van 1200 wordt bevestigd. Er volgen dan weer bij 80 en 100% waarschuwingen en bij 100% stopt het ook. Als je dan weer door wilt gaan, kan dat door VERDER naar 1330 te SMS’en. Er volgen dan geen waarschuwingen meer en het data verbruik kan theoretisch oplopen tot vele duizenden Euro’s. Aan een hoog bedrag zit je buiten de EU al gauw, met datatarieven van €2,50 tot zelfs €10 per MB. In het ergste geval bereik je je limiet van €50 al met een simpel WhatsApp-videogesprek van maar 2 minuten. Als je onderweg toch niet zonder mobiel internet kunt, dan bieden eventueel KPN, Vodafone en T-Mobile bundels aan met belminuten, sms berichten en mobiel dataverkeer. Internetten met zo’n bundel is goedkoper dan met het normale MB-tarief, maar de prijzen liggen nog steeds veel hoger dan in Nederland en de bundels zijn ook kleiner. Wil je toch blijven roamen? Neem dan contact op met de klantenservice van jouw provider.

India, China, Indonesië 

Let in landen als India, China en Indonesië extra goed op welk openbaar WIFI netwerk je gebruikt. Openbare netwerken zijn eigenlijk vaak al niet te vertrouwen maar let in die landen er nog even extra op. Er is op dat gebied maar weinig wetgeving, de handhaving is vaak nog minder.

 

Bellen en gebeld worden buiten de EU

Bel je naar een Nederlands mobiel nummer? Dan betaal jij het bellen naar Nederland. Ook als het toestel zich in hetzelfde buitenland bevindt. Word je gebeld door een Nederlandse mobiel? Dan betaal jij het buitenlands tarief. De beller wordt zo beschermd tegen hoge belkosten. Hij weet natuurlijk niet altijd of je in Tiel of Timboektoe bent. Tip: in plaats van bellen kan je sms'en of WhatsApp bellen via WiFi.

 


Conclusie: zo hou je roaming-kosten in het buitenland laag: 

 Met de volgende tips blijven je kosten binnen de perken:

  • Zet dataroaming uit.
  • Zet je mobiele internet alleen aan als je het wél gebruikt. Schakel het daarna weer uit.
  • Gebruik zoveel mogelijk apps die je offline kunt gebruiken (je kan bijvoorbeeld Google Maps-kaarten offline bewaren).
  • Koop een lokale simkaart om goedkoper te bellen en internetten. In een telefoon met Dual Sim kun je je eigen simkaart gewoon laten zitten.
  • Neem niet zomaar de telefoon op als je buiten de EU bent. Maak gebruik van WhatsApp bellen via wifi of stuur een sms.
  • Zorg in de grensgebieden met landen buiten de EU dat je op het goede netwerk zit.
  • Let goed op welk openbaar netwerk je gebruikt en of deze ook goed beveiligd is.

 

 

Bonus tip: even helemaal geen telefoon

We snappen het: je bent ondernemer, je werk is je #1 passie, niemand kan het werk beter doen dan jij. Ook op vakantie gaat het ondernemersleven gewoon door. Maar een paar weken zonder contact met de digitale wereld kan heel verfrissend werken. De beste ideeën ontstaan namelijk in rust, zónder prikkels van mobiele apparaten. Laat je telefoon deze vakantie lekker thuis ;-) of zet hem desnoods een uurtje per dag aan.

 

Na het lezen toch nog vragen?

Dan staat de helpdesk van sTN voor je klaar! Neem voor vragen óf advies contact op met onze deskundige helpdesk. Dit kan tijdens kantooruren door te bellen naar: 0348 – 49 50 51 of een mailtje te sturen naar: helpdesk@stn.nl

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht