"Tip speciaal voor bedrijven: Wil naast je persoonlijke telefonie je ook je zakelijke communicatie veilig en efficiënt inrichten? Ontdek hier onze professionele telefonie- en internetoplossingen voor bedrijven."
Wat moet ik écht weten om hoge kosten te voorkomen?
Wat je echt moet weten vatten we voor je samen in drie woorden: zet dataroaming uit! Stel je voor: je kijkt Netflix via de wifi in het hotel, maar je telefoon schakelt automatisch over naar de hotspot van je mobiel. Of: je loopt door de stad en op de achtergrond synchroniseert je telefoon. Het gevolg? Je verbruikt vele (soms peperdure) GB’s. Zorg dus altijd dat je dataroaming uitzet! En maak dus niet de fout om tussendoor even snel je mobiele internet aan te zetten, je toestel verbruikt dan al binnen enkele seconden veel MB's. Deze seconden kunnen je al tientallen euro's kosten.
Kosten voor bellen en internetten binnen de EU
Goed nieuws: binnen de EU betaal je voor bellen en internet hetzelfde als 'thuis' (Roam Like at Home). Dit geldt ook in de volgende niet EU-landen: IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. En voorlopig rekenen de 3 grote Nederlandse operators (KPN, T-mobile en Vodafone) ook geen extra kosten in het Verenigd Koninkrijk.
Kan je dus zorgeloos door heel de EU bellen en internetten?
Zo makkelijk is het helaas niet. In het buitenland verbruik je vaak meer data waardoor je jouw bundel kunt overschrijden. En soms mag een aanbieder een toeslag vragen, bijvoorbeeld als je een abonnement voor onbeperkt internet hebt. Een beperkt data-abonnement kan dan voordeliger zijn. Ook zijn er een aantal plekken die extra aandacht verdienen:
Turkije en Zwitserland
Ze zijn vlakbij en doen mee met het Europees Kampioenschap voetbal, toch? Zeker, alleen horen zij niet bij de EU. De voordelige EU-regels gelden in deze landen niet bij elke provider. Alleen Vodafone heeft in Turkije dezelfde voorwaarden dan de EU land landen. Bel je via sTN? Dan bel je in Zwitserland wel gewoon tegen EU-tarief. Dat is mooi meegenomen. In Turkije is dat helaas niet het geval, dus daar komt de samenvatting in drie woorden weer van pas: zet dataroaming uit! Hier kost internet namelijk al snel €2,50 per MB. Deel dit dus met je medewerkers om ze niet de fout in te laten gaan zoals al vele andere.
Andorra, Gibraltar, Monaco
In deze landen, gelden soms andere regels. Dit verschilt per provider, T-Mobile verrast bijvoorbeeld hun klanten met extra kosten in deze landen omdat ze buiten de EU vallen. Check dus vooraf goed welke voorwaarden gelden bij jouw aanbieder.
Grensgebieden met niet EU-landen
In grensgebieden kan het gebeuren dat het telefoonnetwerk van een naastgelegen niet-EU-land sterker is, en je smartphone automatisch overschakelt. Dit gebeurt zonder dat je het doorhebt. Je ontdekt het pas op de rekening aan het einde van de maand. Kan je dit voorkomen? Zeker! Stel in grensgebieden met niet-EU landen zelf het netwerk in.
Ter zee en in de lucht
Om extra kosten te vermijden, kun je het best dataroaming uitzetten in een vliegtuig of op een boot. Zit je op zee of op een boot tijdens je vakantie? Let dan op dat het maritieme netwerk niet valt onder het Europese netwerk en het je hoge kosten op kan leveren! Heb je toch internet nodig op deze plekken? Neem gerust contact met ons op, dan geven we je tips!
Grensbericht
Zodra je de grens overgaat, krijg je een SMS’je van je provider met de mededeling dat je een ander land betreed. Dit is een voorbeeld van een grensbericht gestuurd vanuit KPN:
Welkom in [EU-LAND]. De tarieven voor bellen en internet in de EU zijn gelijk aan de Nederlandse tarieven. Bij gebruik van een aanvullende dienst kunnen verhoogde kosten gelden. Bij nood, bel gratis naar 112 of gebruik een alternatief middel voor noodcommunicatie. Publieke waarschuwingen zijn mogelijk via een applicatie te ontvangen. Zie kpn.com/meergrensinfo, Noodcommunicatie EU-landen | KPN, voor meer informatie over deze onderwerpen. Sms gratis 'INFO UIT' naar 1330 om geen tariefinformatie meer te ontvangen. Mvg, KPN