Telefoonscherm stuk? Eerste Hulp bij een kapot scherm!

We kennen het helaas bijna allemaal wel… na een val is je smartphonescherm aan diggelen. Geen paniek. Wij leggen uit wat je het beste wel én niet kan doen. Blijf in ieder geval niet rondlopen met een kapot scherm, want dat kan op de lange termijn alleen maar erger worden! Doet je smartphone het helemaal niet meer na een val? Wij hebben voor je uitgezocht hoe je toch je data terug kan krijgen, lees gauw verder.

Scenario 1: je scherm is kapot, maar je kan je smartphone nog wel bedienen

    1. Een kapot scherm is gevaarlijk

Een kapot scherm kan gevaarlijk zijn voor je vingers. Ook bij de kleinste scheurtjes kan het glas namelijk los zitten en er uit vallen. Deze stukjes glas zijn vaak heel scherp en daarom niet alleen voor je handen en ogen gevaarlijk, maar ook voor kleine kinderen. Ook kan er via de barsten vocht of vuil naar binnen sluipen, wat voor schade aan de interne circuits kan zorgen. Repareer je smartphone daarom altijd zo snel mogelijk.

    2. Garantie en verzekering

Je smartphone is vaak verzekerd voor valschade. Je hoeft dus niet gelijk een nieuwe smartphone te halen. Bewaar daarom altijd het bonnetje van je reparatie. Deze heb je nodig om in te dienen bij je verzekeraar. Is de schade veroorzaakt door iemand anders? Vraag dan aan diegene of hij/zij een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

    3. LCD scherm gaat kapot

Het glas is alleen de bovenste laag van je smartphone. Daaronder zit vaak een LCD scherm wat na verloop van tijd, mocht het nog niet kapot zijn, ook voor meer schade kan zorgen. Waar het glas alleen voor barsten zorgt, daar kan het kapotte LCD scherm voor dikke zwarte strepen of een compleet zwart scherm zorgen. Wacht daarom nooit te lang met repareren, het kan alleen maar erger worden.

Afbeelding

Scenario 2: het scherm van je smartphone staat (gedeeltelijk) op zwart

Geen vergrendeling aanwezig

Dit is het makkelijkste scenario. Als je geen vergrendeling hebt ingeschakeld op je smartphone, kan je namelijk makkelijk je data terug krijgen. Via een USB kabel kan je alsnog zoals de gebruikelijke manier je bestanden overzetten naar een ander apparaat, bijvoorbeeld je laptop. Bij sommige telefoons kan je dan ook je scherm van je smartphone zien op je laptop, wat natuurlijk erg handig kan zijn als je scherm het af laat weten.

Welke smartphones zijn het meest breekbaar (en welke niet)?

Ben je nou bang dat je je smartphone laat vallen? Wij hebben voor je uitgezocht welke smartphones je dan vooral niét, maar ook welke je wél kan aanschaffen. We beginnen met de meest breekbare smartphones.

    1. iPhone X

De iPhone X is volgens vele bronnen (o.a. SquareTrade) de meest breekbare smartphone tot nu toe. Het dure toestel van Apple blijkt uit de valtesten een score van 90% te hebben, oftewel: hij breekt bijna gegarandeerd bij een val.

    2. Samsung Galaxy 8 serie

Ook de Galaxy 8 serie van Samsung komt niet best uit de bus. Volgens een test van de Consumentenbond zijn deze toestellen zeer gevoelig voor valschade. Zij doen normaal testen waarbij ze in een speciaal ontworpen trommel de smartphones 100 keer laten vallen. De meeste overleven deze test, maar bij elk Galaxy 8 toestel werd de test al gestopt bij 50 keer vallen, het had al geen nut meer om door te gaan!

    3. iPhone 11 serie

De iPhone 11 serie is al een stuk minder gevoelig voor valschade. Apple noemt het zelf de meest duurzame iPhone ooit, wat redelijk klopt. Uit verschillende testen is gebleken dat de iPhone lang niet altijd barsten in het scherm krijgt na een val. Alhoewel Apple dus zelf beweerd dat dit de meest duurzame iPhone is, koop altijd een hoesje voor extra bescherming. iPhones staan nou eenmaal niet bekend om hun stevigheid.

    4. Samsung Galaxy S20 serie

De Galaxy S20 serie is heel erg te vergelijken met de iPhone 11 serie. De verschillende modellen kunnen allemaal slecht tegen vallen op de hoeken, waarbij ook het glas op de achterkant snel kan barsten.

Gorilla Glass

Gorilla Glass is al jaren een bekende naam als het op ijzersterke glasplaatjes voor smartphones aankomt. Binnenkort verschijnt de 7e generatie al op de markt. Dit glas wordt door vele grote smartphonemerken gebruikt omdat het beschermt tegen vallen van 2 meter hoogte en het nog beter krassen en beschadigingen weert. Een sterke telefoon met dit glas is de Sony Xperia 10 II.

Wil je nou echt de zekerheid hebben dat je smartphone niet snel kapot gaat? Kijk dan eens naar zogeheten ‘rugged smartphones’. Dit zijn smartphones die een extra sterke behuizing hebben en onderworpen zijn aan tests onder extreme omstandigheden. Daar valt ook de Samsung Galaxy XCover S4 onder, die bij sTN te bestellen is!

Conclusie?

Vrijwel alle smartphones zijn gevoelig voor valschade. Bij een val zijn er ontelbare factoren waardoor er wel of geen schade kan ontstaan, waardoor er ook tal van verschillende resultaten te vinden zijn. Hoewel alle smartphones steviger worden in de loop van de jaren, moet je natuurlijk altijd voorzichtig zijn met je smartphone.

Terug naar het nieuwsoverzicht