Tip 1: Laat je iPhone of iPad tekst voorlezen
Ken jij de functie Gesproken Materiaal al?

Laat je iPad of iPhone met iOS 12 of hoger tekst voorlezen. Een handige functie wanneer je twee dingen tegelijk wilt doen, bijvoorbeeld afwassen of autorijden. Dankzij de voorleesfunctie kun je dan toch een lange e-mail of een artikel lezen, maar dan door te luisteren. Maar ook als je een tekst of e-mail wil voorlezen aan een collega laat je dit makkelijk uitvoeren door deze functie. Je kunt zowel alles op het scherm laten uitspreken of alleen een geselecteerd stuk tekst. In deze blog leggen wij je de basisfuncties van de spraakfunctie uit.
 
De uitspreekfunctie moet eerst ingeschakeld worden en vervolgens kun je hem op elke pagina met tekst gebruiken.

 

 

 

Uitspreekfunctie instellen

  • Open de Instellingen op je iPhone of iPad
  • Ga naar Toegankelijkheid > Gesproken Materiaal
  • Zet het schuifje achter Spreek selectie uit
  • Doe hetzelfde achter Spreek scherm uit
  • Bepaal onder Spreeksnelheid hoe snel de stem de tekst moet uitspreken

 

 

De hele pagina laten uitspreken

Veeg met twee vingers vanaf de bovenkant naar beneden over het scherm en de hele pagina wordt uitgesproken. Er verschijnt een klein menu waarin je het spreken langzamer en sneller kunt zetten, kunt pauzeren en een stukje terug of vooruit kunt spoelen. Via het kruisje stop je het voorlezen.

 

Een geselecteerd stuk tekst laten uitspreken

Hou je vinger voor een langere tijd op een woord en sleep de blauwe selectie aan de zijkanten groter. Tik vervolgens op de optie Spreek uit. Waar Spreek uit stond, verschijnt nu Pauzeer zodat je kunt pauzeren wanneer gewenst.


 

 

 

Stemmen

Je kunt de geluidskwaliteit van de voorleesstem verbeteren en de stem veranderen door te kiezen voor Stemmen. Daar staan alle talen waarin voorgelezen kan worden. Door op een taal te klikken krijg je vaak de keuze Betere kwaliteit, hier wordt een speciaal taalpakket gedownload wat de geluidskwaliteit verbetert.

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht