Een productieve thuiswerkdag. Met deze 5 tips zorg je dat je thuis optimaal presteert!

Ook in 2021 werken we nog verplicht thuis.

Nog nooit was thuiswerken zó in het nieuws als afgelopen jaar. Het coronavirus heeft het landnog steeds in zijn greep en er blijft opgeroepen worden om zoveel mogelijk vanuit his te werken. Weet jij na al die tijd nog steeds niet hoe je dit het beste aan kan pakken? Of heb jij gewoon enorm veel moeite om je concentratie te vinden met al die prikkels om je heen? Met onze 5 tips zorg je dat je ook thuis optimaal presteert!  

malware

 

 

 

Tip 1: Doe alsof het een normale werkdag is

Om succesvol thuis te kunnen werken is structuur belangrijk. Start je dag alsof het een ‘normale’ werkdag is en hou dit ritme aan. Sta om dezelfde tijd op en vergeet vooral niet om jezelf aan te kleden. De verleiding om in je pyjama of joggingspak achter je laptop te kruipen is groot, maar zeker niet slim. Je hersenen linken bepaalde outfits namelijk aan emoties en gedrag. En de pyjama past vooral bij ontspannen, niet bij werken. Werk tot slot ook de uren die je zou werken als je naar kantoor gaat. Hou werk en privé gescheiden.


Tip 2: Richt een werkplek in

Ga niet achterover gehangen op de bank zitten met je laptop op schoot. Allereerst is het niet goed voor je rug en erg productief wordt je er ook niet van. Hou ook hier weer de werksfeer in je achterhoofd. Ga op een plek zitten waar je goed kunt concentreren, bijvoorbeeld aan de keukentafel. Richt hier je werkplek in en maak er een mini thuiskantoor van. Zo loop je tijdens het werken minder de kans om afgeleid te worden door andere klusjes.

 

Tip 3: Plan pauzes

Het is heel verleidelijk om snel iets achter je laptop te eten en daarna vlug weer door te gaan. Plan net als op kantoor een lunchpauze in en neem letterlijk even afstand van je werk. Ga na je welverdiende lunch een blokje om, de frisse lucht zal je goed doen! Zo kun je na je lunchpauze weer met een leeg hoofd én productief aan de slag. Daarnaast draagt het ook nog bij aan je dagelijkse portie beweging, heb je dat ook weer gehad. Plan je pauzes vooraf in volgens de Pomodoro techniek.


 

Tip 4: Werk volgens de Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is een methode die je zelf kan leren om uitstelgedrag en afleiding de baas te worden. Het idee is dat je in cycli van 25 minuten gefocust werkt om daarna 5 minuten pauze te nemen om te ontspannen. Na dit vier keer gedaan te hebben neem je een kwartier pauze, om daarna weer van voren af aan te beginnen. Hiermee creëer je overzicht en is de kans groot dat je meer voldoening haalt uit je werkzaamheden.

In het kort ziet de techniek er als volgt uit:

  1. Besluit welke taak je gaat doen
  2. Stel de timer in op 25 minuten
  3. Focus voor die tijd aan de gekozen taak
  4.  Neem 5 minuten pauze
  5. Nadat je dit vier keer hebt gedaan, neem je een langere pauze van een kwartier tot een halfuur Duurt je taak korter of juist langer dan 25 minuten? Combineer dan verschillende taken of breek de taak op in verschillende ‘pomodoro’s’.

 


Tip 5: Zorg voor een goede VPN-verbinding

Niet geheel onbelangrijk is de toegang tot de documenten. Zorg voor een VPN -of cloud verbinding om veilig én effectief te kunnen werken. Zorg er samen met de IT ’er voor dat alles volgens behoren werkt. Dit scheelt een hoop gedoe én tijd, voor jou en voor je medewerkers.

Extra Tip: Extra data simkaart

Met een extra Data Sim weet je zeker dat je altijd en overal online bent Voor maar € 5,- per maand ontvang je de Data Sim: een tweede SIM-kaart om je MB’s optimaal te benutten met al je apparaten. Zo gebruikt je de MB’s niet alleen met je smartphone, maar ook met je laptop of tablet.
Bel de helpdesk op: 0348 49 50 51 voor de mogelijkheden.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht