Waarschuwing: oplichting door onbekende telefoonnummers!

Dit kan je doen bij telefoonfraude.


Pas op! Ben je gebeld door een onbekend nummer? Bel dan vooral niet terug. Dit kan zomaar een frauduleus nummer uit het buitenland zijn dat je honderden euro’s kan kosten. Bespaar jezelf een hoge telefoonrekening door deze tips te lezen. Ook laten wij je zien wat je kan doen mocht je toch een dure rekening op de mat krijgen.
 
 

Hoe werkt fraude met telefoontjes uit het buitenland?

Fraudeurs bellen willekeurig honderden nummers, waarna ze jouw telefoon één keer over laten gaan. Daardoor is de kans klein dat jij opneemt. Dit willen ze namelijk ook niet. Ze willen dat je terugbelt! Ze verdienen er namelijk aan als jij terugbelt naar hun nummer. Als je terugbelt hoor je een bandje dat te lang duurt, of ze hebben de kiestoon nagemaakt, zodat jij niet doorhebt dat het gesprek al begonnen is. De kosten voor dat gesprek kunnen al gauw oplopen tot honderden euro’s.

 

Hoe herken ik telefoonfraude?

De fraudetelefoontjes komen voornamelijk uit Afrikaanse landen zoals Tunesië, Algerije, Mauritanië en de Comoren. Deze nummers zijn te herkennen aan de volgende netnummers:

 • +216 (Tunesië)
 • +213 (Algerije)
 • +222 (Mauritanië)
 • +269 (Comoren

Wat kan ik doen als ik word gebeld door een onbekend nummer? 4 tips!

 Tip 1 bij telefoonfraude: neem nooit op

Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten.

 

 Tip 2 bij telefoonfraude: laat het onbekende nummer blokkeren
Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren, zodat jij niet meer gebeld kan worden door dat nummer. Het is altijd goed om dit te doen. Het voorkomt echter niet dat je niet meer gebeld wordt door telefoonfraudeurs. Oplichters bellen telkens vanaf nieuwe nummers. Het is voor providers dus lastig om telefoonfraude tegen te gaan.

 

 Tip 3 bij telefoonfraude: blokkeer het buitenlandse nummer op je eigen telefoon
Je kan zelf ook het nummer blokkeren. Zo voorkom je dat je nog een keer gebeld wordt of dat je zelf per ongeluk terugbelt. Hoe je dat doet, vindt je hier:

Een onbekend nummer blokkeren op iOS 13
 1. Ga naar de Telefoon app
 2. Tik vervolgens op het i-icoon naast het nummer
 3. Selecteer nu ‘Blokkeer deze beller’

   

Een onbekend nummer blokkeren op Android versie 9
 1. Open linksonder de Telefoon App
 2. Tik op het i-icoon naast het nummer dat je wilt blokkeren
 3. Tik rechtsonder op de drie puntjes Kies ‘Aan zwarte lijst toevoegen’
   
Dit zorgt ervoor dat de beller elke keer automatisch jouw voicemail krijgt.
 
Een onbekend nummer blokkeren op Android versie 10
(Let op, pas vanaf Android versie 10 kan je een nummer daadwerkelijk blokkeren)
 1. Open de ‘Telefoon’-app.
 2. Druk rechtsboven op de drie puntjes.
 3. Druk op ‘Instellingen’.
 4. Druk op ‘Nummers blokkeren‘.
 5. Schuif de slider naast ‘Onbekende bellers blokkeren‘ naar rechts

   

 Tip 4 bij telefoonfraude: zoek het onbekende nummer op in Google
Twijfel je of je toch moet aannemen? Zoek het nummer op in Google. Zo kan je zien of er meer klachten bekend zijn of dat het nummer bekend staat als frauduleus. Dat kan je ook doen om bijvoorbeeld Marktplaats fraude te voorkomen. Let op! Veel van de door oplichters gebruikte nummers zijn niet bekend of staan niet op websites met nummers van fraudeurs. Dit is dus geen garantie.
 

 
 

Ben je toch slachtoffer van telefoonfraude?

Het zal je maar gebeuren, op je rekening zie je een enorm bedrag staan omdat je een onbekend telefoonnummer hebt teruggebeld. Vervelend! 

Wat kan je doen als je hierdoor een hoge telefoonrekening hebt ontvangen?

Doe aangifte bij de politie: Dit kan ook heel makkelijke online. Zo kan je ervoor zorgen dat het anderen niet overkomt. Ook kan de politie bij veel meldingen onderzoek doen naar deze vorm van fraude. Zo doe je aangifte bij de politie.
 
 • Probeer bij je provider de rekening ongeldig te maken of de schade vergoed te krijgen. Heb hier niet te veel hoop op. Volgens het CBS kreeg in 2018 4% van de slachtoffers van telefoonfraude zijn schade vergoed.

Terug naar het nieuwsoverzicht