Alles wat je moet weten over VoIP bellen

Leestijd: 5 minuten.

Lagere kosten, meer flexibiliteit en een betere gesprekskwaliteit. Dat klinkt goed, toch? Met VoIP, ofwel Voice over IP (Internet Protocol) kunnen gebruikers telefoongesprekken voeren en ontvangen over het internet. En niet alleen dat, het kan ook nog eens de productiviteit en communicatie tussen werknemers verbeteren. In dit artikel lees je meer over dit krachtige communicatiemiddel om je bedrijfsresultaten te verbeteren. Lees je mee?

 

 

Wat is VoIP bellen?

VoIP (Voice over Internet Protocol) bellen is een technologie waarmee spraak- en multimedia-communicatie via internet wordt verzonden in plaats van via traditionele telefoonlijnen. Bij VoIP bellen worden de spraaksignalen van de beller digitaal gecomprimeerd en in pakketjes over het internet verzonden. Aan de ontvangende kant worden deze pakketjes vervolgens gedecomprimeerd en omgezet in een audiosignaal dat de ontvanger kan horen. Om VoIP telefonie beschikbaar te maken wordt er gebruikgemaakt van de beschikbare internetverbinding, wat betekent dat het niet afhankelijk is van traditionele telefoonlijnen en daarom vaak goedkoper is dan traditioneel bellen.

 

Hoe werkt VoIP bellen dan precies?

Wanneer je een telefoongesprek voert via VoIP, wordt de steminformatie van jouw telefoon via een VoIP-app of -dienst verzonden naar de ontvanger. VoIP (Voice over Internet Protocol) telefonie werkt door het omzetten van analoge spraaksignalen in digitale gegevenspakketten, die vervolgens via internet worden verzonden. Wanneer een dus persoon via een VoIP telefoon of softphone een gesprek start, worden de analoge geluiden die door de microfoon worden opgevangen, omgezet in digitale gegevens (digitalisering). Deze digitale gegevens worden vervolgens gecomprimeerd en in kleine pakketten verdeeld, die vervolgens via internet naar de ontvanger worden verzonden.

Aan de ontvangende kant worden de digitale gegevenspakketten vervolgens gedecomprimeerd en samengevoegd tot een audiosignaal dat de ontvanger kan horen. Dit proces gebeurt allemaal in realtime, wat betekent dat de gesprekspartners elkaar kunnen horen en met elkaar kunnen praten zonder vertraging of haperingen.  

 

 

Voordelen VoIP bellen ten opzichte van reguliere zakelijke telefonie

Een van de belangrijkste voordelen van zakelijke VoIP telefonie ten opzichte van de meer reguliere zakelijke telefonie oplossingen is dat het niet afhankelijk is van traditionele telefoonlijnen. Het maakt gebruik van de beschikbare internetverbinding, wat betekent dat de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van VoIP telefonie:

 1. Kostenbesparing: VoIP maakt gebruik van de bestaande internetverbinding, waardoor de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.
 2. Geografische flexibiliteit: VoIP VoIP kan worden gebruikt om overal ter wereld te bellen via een internetverbinding. Dit maakt het een ideale oplossing voor bedrijven met meerdere locaties of werknemers die thuis werken.
 3. Kostenbesparing: VoIP maakt gebruik van de bestaande internetverbinding, waardoor de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.
 4. Integratie van audio en video: VoIP VoIP maakt het mogelijk om audio- en videocommunicatie te combineren. Dit maakt het gemakkelijk om online vergaderingen en videoconferenties te organiseren.
 5. Schaalbaarheid: VoIP is zeer schaalbaar en kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoeften van een bedrijf. Dit maakt het een ideale oplossing voor bedrijven die groeien of hun communicatiebehoeften willen uitbreiden.
 6. Eenvoudige installatie: VoIP vereist geen grote investeringen in hardware en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Dit maakt het een snelle en kosteneffectieve oplossing voor bedrijven die snel moeten schakelen.

En zo zijn er nog veel meer voordelen te noemen. Zie hieronder maar eens! 

 

Uitdagingen VoIP telefonie

Uiteraard is ook VoIP niet alleen maar hosanna en zijn er zeker wat uitdagingen om rekening mee te houden. Zie hieronder:

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van VoIP telefonie:

 1. Afhankelijk van internetverbinding: VoIP is afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Als de internetverbinding traag of instabiel is, kan dit leiden tot slechte gesprekskwaliteit, vertragingen of uitval van het gesprek.
 2. Geen stroomvoorziening bij stromuitval: VoIP traditionele telefoons zijn aangesloten op het stroomnet, waardoor ze ook werken bij stroomuitval. Bij VoIP-telefonie is er echter geen stroomvoorziening voor de telefoon, waardoor deze uitvalt bij stroomuitval.
 3. Veiligheid: VoIP maakt gebruik van de bestaande internetverbinding, waardoor de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.
 4. Vereist technische kennis: het installeren en configureren van VoIP-telefoniesystemen vereist technische kennis en ervaring. Bedrijven moeten mogelijk extra investeren in training of IT-ondersteuning om deze systemen effectief te kunnen gebruiken.
 5. Kwaliteit van de gespreksvoering: Hoewel de kwaliteit van VoIP-gesprekken de afgelopen jaren enorm is verbeterd, kan de gesprekskwaliteit nog steeds variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gebruikte apparatuur, de netwerkkwaliteit en de internetverbinding.

Als je begint met VoIP-telefonie, is het belangrijk om een provider te kiezen die betrouwbaar is en goede klantenondersteuning biedt. Laat je daarom adviseren, bijvoorbeeld door één van collega’s van sTN!  

 

 

Waarom gebruik maken van VoIP telefonie?

Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn bevat VoIP-telefonie tal van eigenschappen waardoor het een interessante optie is voor bedrijven. Zie bijvoorbeeld de volgende toepassingen van VoIP-telefonie:

 1. Ieder bedrijf met zakelijke telefonie: veel bedrijven gebruiken VoIP-telefonie als hun belangrijkste telefoniesysteem. VoIP kan worden geïntegreerd met andere zakelijke applicaties, zoals CRM-systemen, en biedt geavanceerde functies zoals een automatische telefoniste, voicemail-naar-e-mail en conferentiegesprekken.
 2. Callcenters: VoIP is een populaire keuze voor callcenters vanwege de schaalbaarheid en flexibiliteit. Callcenters kunnen eenvoudig extra lijnen toevoegen wanneer nodig en functies zoals interactieve voice response (IVR) implementeren om klanten te helpen.
 3. Internationaal ondernemen: met VoIP voer je goedkopere internationale gesprekken dan traditionele telefonie, omdat gesprekken via internet worden verzonden. Dit is vooral handig voor bedrijven die veel internationale oproepen ontvangen of voor mensen die regelmatig internationaal bellen.
 4. Videoconferenties: VoIP is ook beschikbaar op mobiele apparaten, waardoor gebruikers overal ter wereld kunnen bellen en gebeld kunnen worden via internet. Dit kan handig zijn voor mensen die internationaal reizen en hoge kosten voor roaming willen vermijden.
 5. Mobiele telefonie: VoIP is ook beschikbaar op mobiele apparaten, waardoor gebruikers overal ter wereld kunnen bellen en gebeld kunnen worden via internet. Dit kan handig zijn voor mensen die internationaal reizen en hoge kosten voor roaming willen vermijden.

 


Voorbeeld toepassing: VoIP bellen via Microsoft Teams

Eén van de vele toepassingen van VOIP telefonie is via het populaire programma Microsoft Teams, waar wereldwijd inmiddels meer dan 50.000 bedrijven gebruik van maken. Maar dit is niet de enige mogelijkheid. Waar Teams een stevige Lock-in naar Microsoft heeft met heel veel features die de gemiddelde telefoongebruiker niet gebruikt, heeft sTN een eigen platform ontwikkelt, waar niet alle noodzakelijk mogelijkheden inzitten maar ook makkelijk kunnen worden aangepast door een selfservice applicatie. Zeker voor bedrijven die geen gebruik maken van Teams voor communicatie (video-vergaderen) en samenwerken (Sharepoint) is dit heerlijk!

 

Gaat VoIP-telefonie ten koste van mijn internetsnelheid?

Een veelgestelde vraag over VoIP-telefonie heeft betrekking op de negatieve impact die het mogelijk heeft op de algemene snelheid van het internet op kantoor. Bij het gebruik van VoIP kan de internetsnelheid van invloed zijn op de kwaliteit van de spraakcommunicatie. Dit komt doordat VoIP-bellen gebruikmaakt van bandbreedte op de verbinding van het internet. Als de internetsnelheid te laag is, kunnen er problemen optreden zoals vertragingen, echo's en slechte geluidskwaliteit. Daarom is een goede internetverbinding een basisvereiste om gebruik te kunnen maken van VoIP-telefonie.  

 

Veiligheid van een VoIP-verbinding; hoe veilig is het?

Een VoIP-verbinding is over het algemeen veiliger dan een traditionele telefoonlijn, omdat de gegevens worden versleuteld en beveiligd tijdens de overdracht. Hierdoor is het voor hackers veel moeilijker om afluisteren of het onderscheppen van informatie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de veiligheid van een VoIP-verbinding afhankelijk is van de kwaliteit van de beveiligingsmaatregelen die door de serviceprovider worden genomen en hoe goed de gebruiker zich bewust is van de mogelijke bedreigingen en best practices voor veilig gebruik van VoIP.

Meer weten over VoIP bellen?

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden van VoIP bellen voor jouw bedrijf? Laat dan in het onderstaande formulier je gegevens achter en één van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met je op om je te voorzien van adviezen voor jouw business. 

 


Plan een adviesgesprek - geheel vrijblijvend

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht