Alles wat je moet weten over VoIP bellen

Leestijd: 5 minuten.

Lagere kosten, meer flexibiliteit en een betere gesprekskwaliteit. Dat klinkt goed, toch? Met VoIP, ofwel Voice over IP (Internet Protocol) kunnen gebruikers telefoongesprekken voeren en ontvangen over het internet. En niet alleen dat, het kan ook nog eens de productiviteit en communicatie tussen werknemers verbeteren. In dit artikel lees je meer over dit krachtige communicatiemiddel om je bedrijfsresultaten te verbeteren. Lees je mee?

 

 

Wat is VoIP bellen?

VoIP bellen betekent eigenlijk dat je telefoongesprekken voert via internet in plaats van via gewone telefoonlijnen. Als je iemand belt met VoIP, wordt jouw stem omgezet in een soort van 'digitaal pakketje' en over het internet gestuurd. Aan de andere kant van de lijn wordt dat pakketje weer 'uitgepakt' zodat de persoon jou kan horen. VoIP gebruikt dus het internet om te praten, en het kan vaak goedkoper zijn dan gewoon bellen omdat je geen speciale telefoonlijnen nodig hebt.

 

Hoe werkt VoIP bellen dan precies?

Als je via VoIP belt, wordt jouw stem omgezet in digitale gegevens. Deze gegevens worden in kleine stukjes gehakt en via internet naar de persoon met wie je praat gestuurd. Aan de andere kant worden die stukjes weer aan elkaar geplakt en omgezet in geluid, zodat de andere persoon je kan horen. Dit gebeurt allemaal heel snel, zodat je met elkaar kunt praten alsof je gewoon aan de telefoon bent, zonder vertragingen.

 

 

Voordelen VoIP bellen ten opzichte van reguliere zakelijke telefonie

Een van de belangrijkste voordelen van zakelijke VoIP telefonie ten opzichte van de meer reguliere zakelijke telefonie oplossingen is dat het niet afhankelijk is van traditionele telefoonlijnen. Het maakt gebruik van de beschikbare internetverbinding, wat betekent dat de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van VoIP telefonie:

 1. Kostenbesparing: VoIP maakt gebruik van de bestaande internetverbinding, waardoor de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.
 2. Geografische flexibiliteit: VoIP VoIP kan worden gebruikt om overal ter wereld te bellen via een internetverbinding. Dit maakt het een ideale oplossing voor bedrijven met meerdere locaties of werknemers die thuis werken.
 3. Integratie van audio en video: VoIP VoIP maakt het mogelijk om audio- en videocommunicatie te combineren. Dit maakt het gemakkelijk om online vergaderingen en videoconferenties te organiseren.
 4. Schaalbaarheid: VoIP is zeer schaalbaar en kan eenvoudig worden aangepast aan de veranderende behoeften van een bedrijf. Dit maakt het een ideale oplossing voor bedrijven die groeien of hun communicatiebehoeften willen uitbreiden.
 5. Eenvoudige installatie: VoIP vereist geen grote investeringen in hardware en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Dit maakt het een snelle en kosteneffectieve oplossing voor bedrijven die snel moeten schakelen.
 6. Koppelen met andere systemen: Omdat VoIP volledig via het internet werkt is het mogelijk om dit te integreren met andere bedrijfssystemen. Zo kan je bijvoorbeeld informatie uitwisselen met CRM-systemen om zo de telefonische marketingactiviteiten door te meten.
 7. Inzicht:  Door VoIP kan je goed zien op welke tijdstippen de meeste inkomende telefoontjes binnenkomen. Hier kan je bijvoorbeeld je personeelsbezetting op aanpassen.

 

Uitdagingen VoIP telefonie

Uiteraard is ook VoIP niet alleen maar hosanna en zijn er zeker wat uitdagingen om rekening mee te houden. Zie hieronder:

Er zijn verschillende belangrijke voordelen van VoIP telefonie:

 1. Afhankelijk van internetverbinding: VoIP is afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Als de internetverbinding traag of instabiel is, kan dit leiden tot slechte gesprekskwaliteit, vertragingen of uitval van het gesprek.
 2. Geen stroomvoorziening bij stromuitval: VoIP traditionele telefoons zijn aangesloten op het stroomnet, waardoor ze ook werken bij stroomuitval. Bij VoIP-telefonie is er echter geen stroomvoorziening voor de telefoon, waardoor deze uitvalt bij stroomuitval.
 3. Veiligheid: VoIP maakt gebruik van de bestaande internetverbinding, waardoor de kosten voor bellen vaak veel lager zijn dan bij traditioneel bellen.
 4. Kwaliteit van de gespreksvoering: Hoewel de kwaliteit van VoIP-gesprekken de afgelopen jaren enorm is verbeterd, kan de gesprekskwaliteit nog steeds variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gebruikte apparatuur, de netwerkkwaliteit en de internetverbinding.

Als je begint met VoIP-telefonie, is het belangrijk om een provider te kiezen die betrouwbaar is en goede klantenondersteuning biedt. Laat je daarom adviseren, bijvoorbeeld door één van collega’s van sTN!  

 

 

Waarom gebruik maken van VoIP telefonie?

Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn bevat VoIP-telefonie tal van eigenschappen waardoor het een interessante optie is voor bedrijven. Zie bijvoorbeeld de volgende toepassingen van VoIP-telefonie:

 1. Ieder bedrijf met zakelijke telefonie: veel bedrijven gebruiken VoIP-telefonie als hun belangrijkste telefoniesysteem. VoIP kan worden geïntegreerd met andere zakelijke applicaties, zoals CRM-systemen, en biedt geavanceerde functies zoals een automatische telefoniste, voicemail-naar-e-mail en conferentiegesprekken.
 2. Callcenters: VoIP is een populaire keuze voor callcenters vanwege de schaalbaarheid en flexibiliteit. Callcenters kunnen eenvoudig extra lijnen toevoegen wanneer nodig en functies zoals interactieve voice response (IVR) implementeren om klanten te helpen.
 3. Internationaal ondernemen: met VoIP voer je goedkopere internationale gesprekken dan traditionele telefonie, omdat gesprekken via internet worden verzonden. Dit is vooral handig voor bedrijven die veel internationale oproepen ontvangen of voor mensen die regelmatig internationaal bellen.
 4. Mobiele telefonie: VoIP is ook beschikbaar op mobiele apparaten, waardoor gebruikers overal ter wereld kunnen bellen en gebeld kunnen worden via internet. Dit kan handig zijn voor mensen die internationaal reizen en hoge kosten voor roaming willen vermijden.

 


Voorbeeld toepassing: VoIP bellen via Microsoft Teams

Eén van de vele toepassingen van VOIP telefonie is via het populaire programma Microsoft Teams, waar wereldwijd inmiddels meer dan 50.000 bedrijven gebruik van maken. Maar dit is niet de enige mogelijkheid. Waar Teams een stevige Lock-in naar Microsoft heeft met heel veel features die de gemiddelde telefoongebruiker niet gebruikt, heeft sTN een eigen platform ontwikkelt, waar niet alle noodzakelijk mogelijkheden inzitten maar ook makkelijk kunnen worden aangepast door een selfservice applicatie. Zeker voor bedrijven die geen gebruik maken van Teams voor communicatie (video-vergaderen) en samenwerken (Sharepoint) is dit heerlijk!

 

Gaat VoIP-telefonie ten koste van mijn internetsnelheid?

Een veelgestelde vraag over VoIP-telefonie heeft betrekking op de negatieve impact die het mogelijk heeft op de algemene snelheid van het internet op kantoor. Bij het gebruik van VoIP kan de internetsnelheid van invloed zijn op de kwaliteit van de spraakcommunicatie. Dit komt doordat VoIP-bellen gebruikmaakt van bandbreedte op de verbinding van het internet. Als de internetsnelheid te laag is, kunnen er problemen optreden zoals vertragingen, echo's en slechte geluidskwaliteit. Daarom is een goede internetverbinding een basisvereiste om gebruik te kunnen maken van VoIP-telefonie. 

 

Veiligheid van een VoIP-verbinding; hoe veilig is het?

Een VoIP-verbinding is over het algemeen veiliger dan een traditionele telefoonlijn, omdat de gegevens worden versleuteld en beveiligd tijdens de overdracht. Hierdoor is het voor hackers veel moeilijker om afluisteren of het onderscheppen van informatie. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de veiligheid van een VoIP-verbinding afhankelijk is van de kwaliteit van de beveiligingsmaatregelen die door de serviceprovider worden genomen en hoe goed de gebruiker zich bewust is van de mogelijke bedreigingen en best practices voor veilig gebruik van VoIP.

Meer weten over VoIP bellen?

Wil je nog meer weten over de mogelijkheden van VoIP bellen voor jouw bedrijf? Laat dan in het onderstaande formulier je gegevens achter en één van onze specialisten neemt zo snel mogelijk contact met je op om je te voorzien van adviezen voor jouw business. 

 

Plan een vrijblijvend adviesgesprek in

Een van onze adviseurs Marion, Niels of Camiel komt met een vrijblijvend advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Uiteraard met dé beste deal!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht