WhatsApp gehackt!? Zo doe je er wat aan en zo voorkom je het

Fraude via WhatsApp is en blijft één van de meest voorkomende vormen van oplichting. Volgens NU.nl werd er in 2019 voor maar liefst 1 miljoen euro buit gemaakt via de chatdienst. Het afgelopen jaar zijn er meer gevallen dan ooit bekend waarbij je hele WhatsApp account wordt gehackt. Oplichters kunnen dan via jouw account berichten sturen waarin vaak om geld gevraagd wordt.

Met onze tips weet je voortaan hoe je dit kan herkennen en vooral voorkomen. Is je profiel toch gehackt? Maak een back-up van je berichten, verwijder je account en log opnieuw in.

 

 

Back-up maken voor Android

Wat gebeurt er bij een hack?

Bij een hack van je WhatsApp account neemt iemand anders jouw profiel over. Van daaruit kunnen criminelen jouw contacten berichten sturen om zo betrouwbaarder over te komen. Kwaadwillende kunnen jouw account overnemen doordat jij een appje krijgt van een bekende (die ook gehackt is). Daarin wordt vaak gezegd dat diegene per ongeluk een code heeft verstuurd die niet voor jou bedoeld was. Vervolgens willen ze dat jij die code doorstuurt naar hun.

Die code is de verificatiecode die je toegestuurd krijgt wanneer je je aanmeldt bij WhatsApp met je telefoonnummer. Deze bestaat uit een 6-cijferige reeks. Heb je je niet opnieuw aangemeld (ook niet op een ander apparaat), dan zal je dus ook nooit een verificatiecode ontvangen.

Oplichters kunnen als ze binnen zijn jouw WhatsApp profiel op hun apparaat installeren. Meestal sturen ze, vanuit jouw naam dus, je contacten een bericht waarin ze om hulp vragen. Vaak vragen ze om een geldbedrag dat jij zogenaamd zeer snel moet overmaken. 


Pas hier dus echt voor op! Het voordeel dat de oplichters nu hebben is dat het bericht echt vanuit jou komt. Dit is dus veel geloofwaardiger dan een appje van een onbekend telefoonnummer, waarin wordt beweerd dat diegene een nieuw nummer heeft.

 

 

Ik ben toch gehackt, wat nu?

 • Waarschuw direct je contacten. Desnoods via e-mail als je WhatsApp niet meer vertrouwt. Zo weten je contacten dat ze je voorgaande of nog binnenkomende berichten niet moeten vertrouwen en dat jij die niet verstuurd hebt.
 • Maak een back-up van je gesprekken. Op de afbeelding hiernaast en hierboven zie je hoe je dat doet voor Apple -en Android toestellen. 
 • Verwijder en herinstalleer WhatsApp van je telefoon. Start tussen deze twee handelingen je telefoon een keer opnieuw op. 
 • Neem je account terug door te verifiëren. Log opnieuw in bij je WhatsApp account met je telefoonnummer. Je vraagt vervolgens een verificatiecode aan. Het moment dat je met deze code opnieuw inlogt op je telefoon, log je automatisch uit op alle andere apparaten. Dus ook de apparaten waarmee oplichters eventueel actief zijn. Het kan zijn dat de oplichters de verificatiecode ook al een paar keer hebben aangevraagd, hierdoor zul jij een paar uur moeten wachten totdat je de code kan aanvragen.

 

Back-up maken voor iPhone

Je telefoonnummer verifiëren

Onderstaande video legt je stap voor stap uit hoe je je nummer bij WhatsApp opnieuw verifieert. 

 

 

Hoe kan ik voorkomen dat ik gehackt wordt?

Allereerst: deel nooit code's met je anderen! Daarnaast is het slim om de twee-staps verificatie van WhatsApp in te stellen. Dit is een extra, zelfgemaakte 6-cijferige code die je moet invullen als je opnieuw inlogt bij WhatsApp. Deze code moet je soms opnieuw invullen als je WhatsApp opent. De twee-staps verificatie stel je als volgt in:

 • Tik op de drie puntjes rechtsboven
 • Tik op Instellingen
 • Tik op Account
 • Tik op Verificatie in twee stappen
 • Tik op Inschakelen
 • Typ een eigen zescijferige toegangscode in
 • Typ nogmaals de code in

 

Terug naar het nieuwsoverzicht