Zorgeloos op reis met een abonnement van de zaak

Met de vakantietips van sTN blijf jij ook in het buitenland veilig online

Leestijd: 5 minuten.

De vakantie staat weer voor de deur, na twee jaar van corona misschien wel een periode waar we extra naar uitkijken. De agenda is geblokt, het hotel en de transfers zijn aangevraagd en ook je paspoort is verlengd. Maar heb je ook aan de praktische zaken rondom je zakelijk mobiele abonnement gedacht? Het is zonde als bij thuiskomst een torenhoge telefoonrekening op de mat vindt. Met deze tips houd je de kosten in de hand.

 

 

Tip 1: Weet welke kosten er in je abonnement vallen

Internetten en bellen binnen de EU

Sinds 2017 betaal je geen extra kosten meer voor internetten, bellen of sms’en binnen de EU. Je hoeft dus niet meer in de buurt van Breda of Maastricht nerveus je mobiele data op ‘uit’ te zetten. Het is verleidelijk om nergens op te letten op vakantie, maar dat is niet zo verstandig. Ondanks dat je geen extra kosten betaalt, vliegen de data er in de vakantiemodus meestal wat sneller doorheen dan thuis:

  • Je maakt meer gebruik van routeplanners
  • Je luistert muziek via je mobiel tijdens lange autoritten -of vliegreis
  • Je zit wat minder snel op een wifi-netwerk
  • Je stuurt nét even wat meer foto’s of filmpjes door naar het thuisfront

Natuurlijk blijft sTN, zoals onze klanten van ons gewend, men erop attenderen als je bijna door je bundel heen bent.

Maar let ook op: er zijn abonnementen die ‘onbeperkt data’ heten, maar in de praktijk een limiet hebben in de EU. Bereid je voor en zoek op wat de voorwaarden zijn van jouw abonnement. Bijvoorbeeld: een T-Mobile@Work Unlimited heeft een bundel in de EU van 25 GB per maand, en niet zoals de naam doet vermoeden ‘onbeperkt’.

 

Internet en bellen buiten de EU

De tarieven voor bellen en internetten buiten Europa kunnen snel oplopen. 1 MB aan dataverbruik buiten Europa kost je op sommige plekken al een paar euro. Dan kan je wel nagaan wat dat gaat kosten als je even wat foto’s op Instagram bekijkt… Je bent in no time heel wat MB’s verder.

Buiten de EU met een mobiel KPN abonnement

Naar het buitenland met een KPN abonnement? Dan is het verstandig om een KPN voordeelbundel te activeren. Zijn je MB’s op? Dan start automatisch een nieuwe bundel. Aanvragen doe je makkelijk en snel door een berichtje te sturen naar de helpdesk van sTN. Maak je (nog) geen gebruik van sTN? Dan kan dit rechtstreeks bij KPN.

Buiten de EU met een T-Mobile abonnement

Heb je een mobiel T-Mobile abonnement? Koop dan een Travel & Surf internetpas voor een aantal MB's voor een vaste prijs. Je betaalt je gekochte internetpas via je eerstvolgende factuur. Aanvragen doe je makkelijk en snel door een berichtje te sturen naar de helpdesk van sTN. Maak je (nog) geen gebruik van sTN? Dan kan dit rechtstreeks bij T-Mobile.

 

Tip 2: Weet wat de grote data-slurpers zijn

Op vakantie zit je vaker zonder Wifi. Even een filmpje kijken op je bedje langs het zwembad of gewoon simpelweg door je Instagram stream scrollen. De data gaat er sneller doorheen dan je misschien denkt.

Maar wat zijn nou de grote data-slupers*?

  • YouTube & Netflix kosten je in goede kwaliteit al 0,5 tot 3 GB per uur
  • Streamen van muziek kost ongeveer de helft aan data vergeleken met video: 250MB-1,5GB
  • Skype, Facetime of videobellen kosten zo’n 240 – 300 MB per uur
  • Facebook of Instagram kosten je zo’n 100 MB per uur

*dit zijn indicaties welke in specifieke omstandigheden kunnen afwijken. Aan deze getallen kunnen dan ook geen rechten worden ontleend

 

 

Tip 3: Zo hou je jouw datagebruik in de hand 

Tuurlijk kan je opletten hoe vaak je zonder wifi het internet opgaat met je mobiel. Maar wist je dat smartphones ook data versturen als je ze niet actief gebruikt?

Een aantal tips om je dataverbruik in de hand de houden:

  • Schakel automatische synchronisatie op de achtergrond uit 
  • Stel in dat applicaties geen data op de achtergrond mogen downloaden
  • Download films, series en muziek vooraf
  • Zet op Facebook en Instagram het automatisch afspelen van video uit
  • Stel je e-mail zo in dat bijlagen niet automatisch downloaden
  • Schakel bij WhatsApp het automatisch downloaden van foto’s en video’s uit

 

 

Tip 4: Installeer een datamanager

Een datamanager app is een app waarmee je kunt instellen hoeveel data je maximaal wilt gebruiken binnen een bepaalde periode. Daarnaast kun je instellen dat er een waarschuwing wordt gegeven bij een (vooraf ingesteld) datalimiet.

Let op: hou wel marges aan voor het instellen van zo’n waarschuwing, want de telling van de provider kan verschillen van de datamanager.

2 gratis datamanager apps: 

  • My Data Manager
  • Data Usage

Daarnaast kun je tegenwoordig bij de meeste providers via de app gemakkelijk je verbruik inzien.

 


Bonus tip: even helemaal geen telefoon

We snappen het: je bent ondernemer, je werk is je #1 passie, niemand kan het werk beter doen dan jij. Ook op vakantie gaat het ondernemersleven gewoon door. Maar een paar weken zonder contact met de digitale wereld kan heel verfrissend werken. De beste ideeën ontstaan namelijk in rust, zónder prikkels van mobiele apparaten. Laat je telefoon deze vakantie lekker thuis ;-) Of zet hem desnoods een uurtje per dag aan.

Na het lezen van deze tips toch nog vragen?

Dan staat de helpdesk van sTN voor je klaar! Neem voor vragen óf advies contact op met onze deskundige helpdesk. Dit kan tijdens kantooruren door te bellen naar: 0348 – 49 50 51 of een mailtje te sturen naar: helpdesk@stn.nl

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht