Zo krijg je verloren bestanden terug.

Eerste hulp bij dataverlies.

Na uren werken aan je Excel-sheet, plan van aanpak in Word of PowerPoint presentatie, druk je verkeerd en ben je onbedoeld je bestand kwijt. Geen paniek, haal diep adem en kom in actie om je verloren data terug te vinden. In dit artikel lezen we wat je kan doen om je belangrijke bestanden terug te krijgen.

1. Installeer een hulpprogramma voor dataverlies

Recuva

Voor Windows is Recuva een bekend dataherstelprogramma. Dit programma kan permanent verwijderde bestanden terughalen. Ook voor bestanden op USB-sticks, geheugenkaartjes en mp3’s is dit via dit programma te achterhalen. Recuva is gratis te downloaden en gebruiken. Let op: wil je bestanden terughalen die zijn overschreven door andere bestanden? Dan is het zeer waarschijnlijk niet meer mogelijk. Recuva heeft twee verschillende versies, een gratis en een betaalde versie.

Disk Drill

Voor Mac en Windows is het gratis programma Disk Drill beschikbaar. Ook dit programma kan verloren bestanden terughalen via software. Disk Drill kan elk bestandstype tot 500MB voor zowel Mac als Windows herstellen. Ook biedt het programma de optie dat je verloren bestanden voorvertoont kan zien voordat je een definitief herstel uitvoert. Daarnaast kan je makkelijk via filters zoeken naar specifieke bestanden. Tip: herstel gegevens niet in dezelfde schijf als waar ze in stonden, dit kan namelijk leiden tot beschadiging van de data of het overschrijven van bestanden terwijl het hersteld.

Afbeelding

2. Herstel je computer naar een herstelpunt in het verleden

Een andere mogelijkheid voor zowel Windows of Mac is het herstellen van de PC naar een ouder herstelpunt. Je zet de computer dan als het ware terug naar een vorige versie. Hou er wel rekening mee dat dit een laatste redmiddel is. Het is altijd verstandig om de bovenstaande programma’s te proberen, omdat de programma’s voor Windows (Systeemherstel) en Mac (Time Machine) alleen data zoals foto’s en documenten terug kunnen halen. Geïnstalleerde apps die zijn verwijderd worden niet teruggehaald door de programma’s, deze moet je weer opnieuw installeren.

Zo gebruik je Windows Systeemherstel

 1. Ga naar het Configuratiescherm.
 2. Klik op Systeem en beveiliging.
 3. Ga via Systeem> Geavanceerde systeeminstellingen naar Systeembeveiliging.
 4. Bij Beschikbare stations (harde schijven) zie je of systeemherstel is ingeschakeld.
  1. Als het actief is hoef je niks te doen, bij uitgeschakeld volg je de volgende stappen:
 5. Klik onderin op Configureren.
 6. Selecteer Systeembeveiliging inschakelen > Toepassen

Ga je grote wijzingen aanbrengen? Dan kan je een handmatig herstelpunt aanmaken. Dat kan via de volgende stappen:

 1. Ga naar het Configuratiescherm.
 2. Klik op Systeem en beveiliging.
 3. Ga via Systeem> Geavanceerde systeeminstellingen naar Systeembeveiliging.
 4. Klik op maken.
 5. Geef het herstelpunt een naam.
 6. Klik op maken > sluiten.

3. Installeer een ander besturingssysteem naast Windows

Wil in jouw situatie het besturingssysteem niet meer opstarten, maar werkt de computer nog wel? Probeer je bestanden terug te krijgen via Linux Ubuntu. Dit is een gratis besturingssysteem dat je kan installeren op een USB-stick. Wanneer je de USB-stick in de computer plugt, heb je kans om je bestanden op de harde schijf van je computer terug te halen.

Handige tips voor de toekomst

4. Maak een gewoonte van back-ups maken

Het verliezen van bestanden overkomt iedereen, maar wanneer je dit net is overkomen wordt je er weer extra aan herinnerd hoe belangrijk het is om altijd back-ups te maken van je werk. Een computer kan crashen of gestolen worden. Bewaar je belangrijke bestanden daarom altijd een back-up naar een externe harde schijf. Bewaar deze voor de zekerheid op twee locaties: zowel online als offline.

5. Zorg dat je computer juist is ingesteld voor herstellen van bestandsgeschiedenis

Windows heeft een ingebouwde functie om data te herstellen. Bestandsgeschiedenis bewaart oudere versies van bestanden. Om deze functie te gebruiken moeten de volgende zaken zijn geactiveerd:

 • Je beschikt over een externe opslagplaats
 • Bestandsgeschiedenis is vooraf geactiveerd
 • Systeemherstel is ingeschakeld.

Wil je nou weten hoe je dit moet instellen en gebruiken? Voor een compleet stappenplan kan je kijken op de website van computertotaal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo gebruik je Mac Time Machine

 1. De Time Machine-reservekopieschijf is aangesloten en ingeschakeld (hoe doe je dit?)
 2. Open de map of het document waarin je wil herstellen.
 3. Selecteer 'Activeer Time Machine' in het Time Machine-menu .
 4. Zoek de documenten / data die je wil terugzetten.
 5. Via de spatiebalk zie je een voorbeeld, zodat je zeker weet dat je het juiste document voor je hebt.
 6. Klik op Herstel om het item te herstellen.

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht