De Stichting Telecomgebruikers Nederland (sTN)

De Stichting Telecomgebruikers Nederland (sTN) ontstaat in 1996 in de vaart van het openbreken van de telecommarkt. Tot midden jaren 90 van de vorige eeuw is er 1 leverancier voor telefonie: de PTT (later KPN). Nieuwe wetgeving maakt concurrentie op de telefoniemarkt mogelijk. Die marktwerking vraagt om een nieuwe rol van het MKB.

Er is behoefte aan een onafhankelijke partij die bedrijven eerlijke antwoorden geeft over de wereld van digitale communicatie. De Stichting Telecomgebruikers Nederland verenigt brancheorganisaties en koepelorganisaties van groot tot klein. Variërend van grote spelers als de Nederlandse Vereniging van Banken tot de kleinere belanghebbenden als de Nederlandse Vereniging van Aardappelhandelaren.

De stichting vervult vanaf dat moment de rol van belangenbehartiger en maakt zich sterk voor 3 doelstellingen:

  • Behartigen van de telecombelangen van zakelijke gebruikers.
  • Eerlijke kennis delen over de telecommarkt.
  • Kortingen op de telecom voor het bedrijfsleven
    (ondergebracht bij sTN Telefact, mede om de onafhankelijkheid van de stichting te borgen).
25 jaar sTN: 3 mijlpalen

In de tijd dat KPN nog een overheidsbedrijf is, is iedereen zeker van een netwerk dat het altijd doet. Met de groei van de mobiele markt verandert dat. Nieuwe telecomaanbieders lokken zakelijk klanten met goedkope abonnementen die de bereikbaar niet kunnen garanderen.

Telecomaanbieders staan aanvankelijk niet te springen om de kwaliteit van hun bereik te laten meten. Maar uiteindelijk lukt het om de handen ineen te slaan. Er worden auto’s door Nederland gestuurd die de netwerken meten. Deze informatie publiceert de Stichting waardoor MKB’ers weten welke aanbieder in hun regio het beste bereik heeft.

sTN brengt al snel grote MKB bedrijven samen in het Grote Bedrijven Deelnemerspanel. Hier wordt kennis over de telecommarkt gedeeld. Het panel verenigt zich later in de Telecom Management Association (TMA).

Een van de activiteiten is de verkiezing van de telecom manager van het jaar. Met dit initiatief stimuleert sTN de rol van telecom professional binnen organisaties. De telecommarkt wordt volwassen en die specifieke kennis verdient een specialisme. Nog altijd wordt de verkiezing jaarlijks gehouden door de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG).

Na één belletje ongewild vastzitten aan een telefoonabonnement bij een andere provider. Het overkomt na 2016 steeds meer MKB’ers. Honderden klachten van gedupeerde ondernemers zijn voor sTN aanleiding om slamming onder de aandacht te brengen van het Ministerie van Economische Zaken.

In afwachting van nieuwe wetgeving helpen we ondernemers de signalen van slamming te herkennen en adviseerden ze op te hangen als ze het niet vertrouwen. De nieuwe wetgeving komt er uiteindelijk en die zorgt ervoor dat de ACM een actievere rol krijgt in het voorkomen van gedupeerde ondernemers.

Het bestuur van de Stichting Telecomgebruikers Nederland

Het bestuur bestaat uit Leendert Bikker, Sigrid Verweij en Sybren van der Meulen.

 

Afbeelding

Leendert Bikker (voorzitter)

Leendert Bikker is een ervaren ondernemer en toezichthouder. Hij is een alumnus van Harvard Business School, werkte in New York en Parijs als lid van het Ecxecutive Committee van HAVAS/Euro RSCG na de aansluiting van zijn eerste communicatiebureau en was gedurende zeven jaar CCO van Rabobank. Hij is actief met zijn adviespraktijk BIKKER & Company en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke Jaarbeurs te Utrecht.

 

Sigrid Verweij

In het dagelijks leven is Sigrid Director Public Affairs, Communications & Sustainability bij Coca-Cola Europacific Partners Nederland. Daarvoor was ze werkzaam bij VNO-NCW en MKB-Nederland in diverse rollen, het laatst als Directeur Communicatie & MVO. Naast het werk is Sigrid actief in een aantal bestuurs- en adviesfuncties, zoals in het hoofdbestuur van Humanitas en in de raad van advies van het COA.

Afbeelding
Afbeelding

 

Sybren van der Meulen

Sybren is directeur bij Mavotrans, een gespecialiseerde toeleverancier en kennispartner voor de bouw. Sybren heeft een diverse achtergrond qua type ondernemingen en markten onder andere bij zowel corporates (CRH plc, Rabobank) als het MKB (Hendrik Veder Groep en Mavotrans) en in disciplines, van strategie en fusie- en overname advies tot commercie en P&L- verantwoordelijk. sTN is Sybren niet vreemd, zijn vader is mede-oprichter van de sTN in 1996. Daarnaast is Sybren actief betrokken bij verschillende netwerk organisatie (bijv. Lighthouse Club) of mede-oprichter (Young IRO).

Overlegorganen

  • Commissie ICT van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW
  • Overlegorgaan Post en Telecommunicatie (OPT)
  • MKB-panel ministerie van economische zaken
  • sTN deelnemersvergadering
  • sTN adviesraad