Hoe 5G jouw (zaken)reis naar de VS nóg geslaagder maakt,
of toch niet?

De Verenigde Staten was er vroeg bij met de uitrol van het 5G netwerk. 5G is de nieuwste generatie mobiel internet en de razendsnelle opvolger van 4G. Het is stabieler, betrouwbaarder en de downloadsnelheid kan wel tien keer hoger zijn dan het huidige (4G) netwerk. Kortom, 5G is niet zomaar een technologie. Het is een krachtige motor voor vooruitgang en verandering, en het opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor ons allemaal. Of u nu een bedrijfseigenaar, gezondheidswerker of gewoon een gewone gebruiker bent, 5G is de toekomst en het is geweldig!

Dit klinkt allemaal als muziek in de oren, want ook op zakenreis is supersnel 5G internet van groot belang. Maar helaas zit er ook een keerzijde aan deze voortvarende aanpak, er moet namelijk frequentie worden vrijgemaakt en dit wordt gedaan door o.a. het afbouwen van het 3G netwerk. Dit kan voor ons Europeanen voor een slechte bereikbaarheid zorgen. Lees alle ins –en outs hierover in dit artikel.

 

 

Waarom zet de VS 3G en 4G uit?

De Verenigde Staten zijn erg rigoureus met het uitzetten van 3G en 4G, iets wat in Nederland tot vragen leidt. De redenen voor de Amerikanen zijn tweeledig: om te beginnen is het in de lucht houden van al deze netwerken duur. Het uitzetten of capaciteit terugschroeven is dus een manier om kosten te besparen. De andere reden is eigenlijk nog belangrijker, een deel van het frequentiebereik dat vrijgemaakt wordt is nodig om het 5G netwerk uit te kunnen rollen.


Gevolgen voor Europeanen

Als Europeanen (met een Europees nummer) naar de Verenigde Staten reizen en afhankelijk zijn van 3G of 4G netwerken om te bellen, kunnen zij problemen ondervinden als gevolg van het afbouwen en uitzetten van deze netwerken. Dit kan leiden tot slechte verbindingen, verbroken gesprekken en vertragingen in het ontvangen van tekstberichten.

Het is belangrijk om te begrijpen dat deze veranderingen in de netwerken niet alleen betrekking hebben op bellen, maar ook op het gebruik van mobiele data. Als 3G en 4G netwerken worden afgebouwd en uitgeschakeld, kan het gebruik van mobiele data ook worden beïnvloed.

Om deze problemen te voorkomen, moeten Europeanen die naar de Verenigde Staten reizen ervoor zorgen dat hun mobiele telefoon compatibel is met de netwerken die in de Verenigde Staten worden gebruikt. Dit kan betekenen dat ze moeten overschakelen op een telefoon die 5G-netwerken ondersteunt, of op een telefoon die is ontworpen om te werken met de specifieke netwerken van de provider waarmee ze willen werken.

Als alternatief kunnen Europeanen ook overwegen om te reizen met een lokale SIM-kaart of om gebruik te maken van wifi-hotspots voor communicatie. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de veranderingen in de netwerken en om indien nodig de nodige maatregelen te nemen om te zorgen voor een probleemloze communicatie tijdens het reizen naar de Verenigde Staten.

 

‘What to do?’

Ga voordat je naar de Verenigde Staten afreist na of je toestel 5G-ready is. Is dit het geval? Zet dan ‘bellen over LTE’ aan, dit doe je onder de instelling van je toestel. Door het aanzetten van ‘bellen over LTE’ wordt roamen mogelijk en kun je gewoon gebruik maken van de diensten van onze Amerikaanse vrienden. Als je geen 5G-ready toestel hebt en je naar de Verenigde Staten gaat, dan is het vaak niet meer mogelijk om te communiceren via het mobiele netwerk. De Verenigde Staten hebben nog steeds wel een 4G-netwerk dat gebruikt wordt voor mobiele communicatie. Ook is 3G-netwerk in de Verenigde Staten nog wel beschikbaar, maar beide netwerk worden grootschalig en drastisch afgebouwd en uitgeschakeld. Het is dus een kwestie van ‘geluk hebben’

 

En verder?

En let daarnaast op: zorg dat je een goede buitenland bundel hebt, zo lopen de kosten niet de spuigaten uit. Lees alles over bellen en internetten in het buitenland in deze blog. Als je twijfelt over de compatibiliteit van jouw toestel met de netwerken in de Verenigde Staten, neem dan contact op met ons voor meer informatie en advies.

Als alternatief voor hoge kosten kun je ook overwegen om een lokale SIM-kaart te kopen of om gebruik te maken van wifi-hotspots om te communiceren. Houd er echter wel rekening mee dat als je ervoor kiest om een lokale SIM-kaart te kopen, je ook niet je eigen vertrouwde nummer mee stuurt als je iemand belt.

Als je je eigen nummer gebruikt in de VS, controleer dan ook de tarieven en voorwaarden van de provider voor internationale roaming, omdat deze mogelijk extra kosten in rekening brengen voor gebruik in het buitenland.

 

Heb je na het lezen van deze tips toch nog vragen?

sTN is er om je te helpen en te voorzien van betrouwbaar advies. Je bereikt ons telefonisch via 0348 – 49 50 51 (tijdens kantooruren) en per mail: advies@stn.nl

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht