Is jouw zakelijke smartphone goed beveiligd?

Zeven tips voor het beveiligen van je smartphone

Leestijd: 5 minuten.

Uit de Cybersecuritymonitor van het CBS blijkt dat 1 op de 2 MKB-ondernemers al eens slachtoffer is geweest van cybercriminaliteit. Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat maar liefst 48% van de ondervraagden niet weet of hun smartphone überhaupt beveiligd is. Daarnaast gebruiken we onze smartphones, ook in de bouw en infra, meer en meer als verlengstuk van ons werk. Het is tijd om de bedrijfsdata op de smartphones van jou en je medewerkers veilig te stellen! Wij vertellen je waarom dit zo belangrijk is, maar ook hoe je dit doet.

 

 

Waarom je zakelijke smartphone goed beveiligen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Opmerkelijk genoeg krijgt het beveiligen van zakelijke mobiele telefoons relatief weinig aandacht. Bedrijfsnetwerken worden goed beveiligd en er wordt veel geld uitgegeven aan virus scanners, maar waarom wordt dit dan niet gedaan bij de smartphones van jou en je medewerkers? Dit is nét zo belangrijk, zeker nu smartphones goed zijn voor meer dan de helft van het wereldwijde internetverkeer.

Na het lezen van deze redenen moet je wel overtuigd zijn:

• Direct inzicht in alle bedreigingen binnen je bedrijf;
• Alle collega’s kunnen onbezorgd én veilig werken;
• Een overall proactieve beveiliging voor alle apps op alle toestellen;
• Geeft een nauwkeurige locatiebepaling bij een verloren of gestolen toestel;
• Voorkom hoge boetes als gevolg van datalekken.

 

 

Zeven tips voor het beveiligen van je zakelijke smartphone

1. Zet Mobile Device Management in

Met Mobile Device Management beheer je middels software de mobiele apparaten binnen je bedrijf. Bijvoorbeeld smartphones, tablets en laptops. Zo beheer en beveilig je de mobiele toestellen, data en applicaties van al je medewerkers. Belangrijke voordelen hierbij zijn: gestolen of verloren telefoons kunnen op afstand worden gewist, je kunt beperkingen instellen en updates vanuit één centraal punt automatisch laten uitvoeren. Dit kan ook ingezet worden bij het gebruik van privételefoons voor zakelijke doeleinden, echter kan dit wel ten koste gaan van de privacy van medewerkers. Dit is belangrijk om met je medewerkers te bespreken.

2. Zorg dat je smartphone altijd geüpdatet is

Maar liefst de helft van de mensen stelt updates uit. Wanneer updates uitgesteld of helemaal niet uitgevoerd worden, raakt de software verouderd en wordt hacken makkelijker. Updates zorgen ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht die internetcriminelen gebruiken om je toestel binnen te dringen. Het is dus van essentieel belang om updates altijd uit te voeren! Wanneer je gebruik maakt van het eerdergenoemde Mobile Device Management kan dit geautomatiseerd worden voor alle devices binnen jouw bedrijf.

3. Gebruik een wachtwoordmanager met identiteitsbescherming

Ieder (zakelijk) wachtwoord is een toegangsdeur tot de data van jouw bedrijf, ook op smartphones. Een wachtwoordmanager is als het ware een digitale kluis waar al jouw wachtwoorden en gebruikersnamen veilig worden bewaard. Een sterk wachtwoord geeft toegang tot al jouw wachtwoorden. Het lijkt misschien alsof alles op één plek staat, maar eigenlijk staat elk wachtwoord apart opgeslagen, extreem veilig dus! Goede wachtwoordmanagers zijn bijvoorbeeld: LastPass, Dashlane en Keeper. Nog niet helemal overtuigd waarom een wachtwoordmanager écht veilig is? Lees dan onze blog, dit overtuigd je zeker.

 

 

3. Gebruik altijd een pin –en toegangscode

Heel simpel, maar stel altijd een pincode voor je simkaart en een toegangscode voor je smartphone in. Het eerste wat je doet bij het ontvangen van je nieuwe simkaart is het wijzigen van de standaard code van 0000. Kies voor een code die niet makkelijk te achterhalen is, ga dus niet voor je postcode of geboortedatum. Tevens is het belangrijk dat je ook de toegangscode van jouw smartphone veranderd. Bijna alle smartphones bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot het instellen van een code van 6 cijfers. Dit is veiliger dan een code van 4 cijfers en wordt dan ook geadviseerd. Ook gezichtsherkenning en ontgrendelen via vingerafdruk detectie zijn erg veilig. Het ontgrendelen met een patroon, wat bij Android toestellen mogelijk is, is minder veilig. Dit wordt dan ook niet geadviseerd.

4. Installeer alleen goedgekeurde apps

Als je apps downloadt uit App Store van Apple of de Google Play Store zit je eigenlijk altijd goed. De apps die je hier kunt downloaden zijn gecheckt op misbruik. Download nooit zomaar een app van het internet, ook niet als deze er betrouwbaar uit lijkt te zien. Heb je die ene app toch écht nodig? Raadpleeg dan altijd eerst je systeembeheerder.

 

 

6. Installeer een mobiele antivirus app

Een goede en gebruiksvriendelijke manier van beveiligen is het gebruiken van een virusscanner op je smartphone. Dit is al lang niet meer alleen op de computer of laptop van toepassing. Dit geldt echter vooral voor Android smartphones, de meeste antivirus-apps voor je iPhone zijn namelijk niet bedoeld om virussen te vinden. Gelukkig heeft Apple het systeem en de Apps Store ook heel goed beveiligd, dit is bij Android helaas nog niet altijd het geval! Ga voor een mobiele virus app van bijvoorbeeld Norton of McAfee.

7. Verbind nooit met onveilige wifi-netwerken

Als een hacker zich binnendringt tot een onbeveiligd wifi-netwerk, dan is het ook mogelijk om in jouw zakelijke telefoon te komen. Zodra je verbinding hebt gemaakt met dit onveilige netwerk, kan een hacker in jouw smartphone. Dit kan grote gevolgen hebben, de hacker kan bijvoorbeeld bij allerlei gevoelige bedrijfsinformatie. Let op: dat je een wachtwoord moet invoeren betekent niet automatisch dat het netwerk veilig is. Kortom, ga nooit zomaar op een netwerk dat je niet kent en waarvan je niet weet hoe het beveiligd is!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht